Obilježavanje 26 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije

0
255
Služenjem parastosa u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci je jutros počelo obilježavanje 26 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije.

Parastos služi lokalno sveštenstvo, a, osim predsjednika Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krsta Žarkovića, priusustvuju brojni građani.

Obilježavanje je nastavljeno kod mosta na Savi otkrivanjem i osveštanjem spomenika poginulim Srbima iz Zapadne Slavonije.

Spomenik su otkrili srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Potom će biti služen pomen poginulim civilima i vojnicima Zapadne Slavonije. Nakon toga uslijediće polaganje vijenaca i cvijeća.

Predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije Krsto Žarković rekao je da je spomenik podignut za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz zapadne Slavonije u periodu od 1991. do 1995. godine.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, u ime Narodne skupštine poslanik Ognjen Žmirić, predstavnici grada Gradiške, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije.

Prvog maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je 15.000 Srba u zapadnoj Slavoniji koja je bila pod zaštitom UN.

U zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak” na zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, ubijena su 284 lica, od čega 107 civila, među kojima 12 djece i 44 žene.

U akciji je protjerano 15.000 Srba.

Obilježavanje ovog događaja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Program obilježavanja biće realizovan uz poštovanje zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije.

PODIJELI