OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA POGINULE BORCE IZ PRNJAVORA

0
1117

Kod spomen-kosturnice na Novom groblju u Banjaluci danas je služen parastos, te prislužene svijeće i položeno cvijeće u znak sjećanja na poginule i nestale borce i civile sa područja opštine Prnjavor.

Predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Prnjavor Boro Peulić rekao je da je u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu na ratištima širom Srpske poginulo 626 boraca Vojske Republike Srpske iz Prnjavora, dok se 35 još vode kao nestali.

“Ako se ovaj broj posmatra u odnosu na broj stanovnika, Prnjavor se nakon Ilijaša ubraja u drugu opštinu po broju stradalih vojnika”, istakao je Peulić.

Povodom obilježavanja Dana opštinske Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Prnjavor, Peulić je rekao novinarima da je nezadovoljan radom Instituta za nestala lica BiH i Međunarodne komisije za nestala lica na traženju i identifikaciji nestalih Srba, te radom Suda i Tužilaštva BiH na procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

“Neprihvatljivo je da Republika Srpska 20 godina nakon rata još potražuje 1.600 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen kosturnice u Srpskoj još nalazi 600 ekshumiranih neidentifikovanih posmrtnih ostataka”, naglasio je Peulić.

On smatra da Institut za nestala lica BiH pristrasno radi i da su koštani uzorci posmrtnih ostataka Srba iz političkih razloga na čekanju, dok ne bude namiren broj od 8.000 muslimanmskih žrtava u Srebrenici.

Peulić je dodao da su parastosu prisustvovali svi pozvani predstavnici vlasti Republike Srpske, ali da je nezadovoljan malim odzivom građana na ovaj i druge pomene stradalim borcima koji su dali svoje živote za Srpsku.

Vijence su na spomen-kosturnicu položili članovi porodica poginulih boraca, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, opštine Prnjavor, Boračke organizacije i Udruženja rtnih vojnih invalida opštine Prnjavor, opštinske organizacije SDS-a Prnjavor.

Parastosu je prisustvovao direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, te predstavnici Saveza organizacija ratnih vojnih invalida Republike Srpske. /srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here