OD PRNJAVORSKE FIRME PRVA PRINUDNA NAPLATA PRODAJOM HARTIJA OD VRIJEDNOSTI

0
1029

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, prvi put od osnivanja, u postupku prinudne naplate dugovanja, prodala je hartije od vrijednost koje su bile u vlasništvu jednog poreskog dužnika, a ukupno je prometovano 91.688 akcija.

“Er end Si kompani” iz Prnjavora ima ukupan dug po osnovu indirektnih poreza 1,7 miliona KM, navodi se u saopštenju iz UIO BiH.

Riječ je o akcijama emitenta “Banjalučka pivara”, koje su bile u vlasništvu preduzeća “Er end Si kompani”, a transakcija se dogodila posredstvom ovlašćenog berzanskog posrednika “Monet broker”, sa kojim Uprava ima potpisan Ugovor o berzanskom posredovanju.

Nakon prve naplate dugovanja po osnovu indirektnih poreza prodajom hartija od vrijednosti UIO će ovu metodu prinudne naplate koristiti i dalje na Banjalučkoj i na Sarajevskoj berzi.

Od početka primjene Zakona o PDV-u u BiH od 1. januara 2006. godine zaključno sa aprilom 2015. godine, dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a iznosio je 887 miliona KM, dok je naknadni teret prinude iznosio 80 miliona KM. /srna/

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here