Obilježen Mitrovdan u Prnjavoru: 626 poginulih boraca zavjet koji treba da pamtimo (VIDEO)

0
290

Mitrovdan, krsna slava Boračke organizacije, obilježen je i u Prnjavoru. U spomen hramu na Vučijaku služen je parastos, nakon čega su položeni vijenci.

Mitrovdan, krsna slava Boračke organizacije, još jedan je dan kada se svi sjećamo onih koji su za oslobođenje Republike Srpske dali ono najvrednije, svoj život. Iako na području Prnjavora nije bilo ratnih dejstava, jedinice iz ovog grada gdje god su došle, dale su ogroman doprinos u stvaranju Srpske. A, živote je sa područja Prnjavora položilo 626 boraca. Njima u čast, služen je parastos u hramu svetog Velikomučenika kneza Lazara na Vučijaku, a potom su položeni vijenci.

“Nalazimo se pred Spomen-hramom u kojem se nalaze imena naših 626 srpskih vitezova, koji su dali svoje najvrednije što imaju, da bi mi mogli danas u miru da obilježavamo i Mitrovdan i sve druge praznike”, kaže predsjednik Boračke organizacije Prnjavor Perica Đumić.

Prnjavor je drugi grad u Republici Srpskoj po broju nastradalih u odnosu na broj stanovnika, što, kaže gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš, dovoljno govori o žrtvi koju su ljudi sa ovog prostora podnijeli.

“Zato se, kako na današnji dan, tako i na svaki drugi, trebamo sjetiti njihove žrtve. Trebamo se sjetiti svega onoga što su oni uradili za nas i našu slobodu. A zbog svega toga i jesmo ovdje. Ja želim, prije svega, da rukovodstvu Boračke organizacije i Republike Srpske i grada Prnjavor čestitam krsnu slavu; Takođe čestitam i svim borcima, porodicama poginulih boraca, kao i RVI. Grad Prnajvor je uvijek bio uz Boračku organizaciju i tako će biti i u narednom periodu”, kaže gradonačelnik Prnajvora Darko Tomaš.

Prilika je ovo da se okupe ratni drugovi, saborci, koji zajedno, u prohujalom vremenu, u teškim trenucima, proveli godine i godine na ratištu, kaže predsjednik Skupštine grada Prnjavor Željko Simić.

“Prilika je da se prisjete i dobrih i loših događaja, koji su sada iza njih. Sigurno je to sve u jednom ljudskom biću i zato je ovaj dan posvećen evociranju uspomena na naše junake. 626 poginulih boraca sa područja Prnjavora zavjet je koje generacije i poslije nas treba da pamte i obilježavaju, to je nešto što je vječno i trajno”, kaže Simić.

Trpeza povodom Mitrovdana priređena je u Centru za kulturu, gdje je osveštan i prelomljen slavski kolač.

TV K3

PODIJELI