Obilježeno 130 godina od osveštanja hrama i Ivanjdanski sabor (Foto)

0
859

Služenjem svete liturgije u obnovljenom Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru u subotu je obilježeno 130 godina od osveštanja ovog hrama i održano tradicionalno Ivanjdansko saborovanje vjernika prnjavorske parohije.

Arhijerejski namjesnik prnjavorski Duško Drinić, koji je i starješina ovog hrama, izjavio je Srni da su završeni građevinski radovi, ali da je ostalo još posla na uređenju unutrašnjeg enterijera crkve.

“Nadamo se da ćemo za godinu, najkasnije dvije, završiti hram u potpunosti da bi ponovo bio osveštan i predat na upotrebu vjernicima, upravo onako kako smo ga mi naslijedili od svojih predaka”, rekao je protonamjesnik Drinić.

On je podsjetio da je hram djelimično obnovljen 1988. godine, na njegovu stogodišnjicu.

“Od tada je prošlo 30 godina, vrijeme je učinilo svoje, zbog čega se pristupilo generalnoj sanaciji. Tokom 2012. godine urađena je izolacija kojom je spriječeno prodiranje vlage u hram. Nakon toga po savjetu stručnjaka čekalo se tri godine da se zidovi isuše prirodnim putem. Poslije toga pripremljen je sanacioni projekat i pristupilo se generalnoj obnovi”, podjestio je Drinić.

On je zahvalio svima koji su tokom protekle četiri godine intenzivnih radova svojim prilozima pomogli obnovu hrama.

Prema crkvenim spisima, Hram Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru prvi put je osveštan 18. septembra 1888. godine.

(Srna)

PODIJELI