Spaseno šest dječaka iz pećine na Tajlandu

0
764

Šest dječaka izašlo je juče iz pećine na Tajlandu, javlja Rojters pozivajući se na visoko pozicioniranog člana medicinskog spasilačkog tima.

Prethodno je lokalni zvaničnik rekao da su spasena dva dječaka, koja su bila zaglavljena u pećini.

Prema navodima svjedoka Rojtersa, prvi dječaci spaseni iz pećine prebačeni su helikopterom u bolnicu u Ciang Raiju.

AP navodi da su dva vozila hitne pomoći viđena kako napuštaju pećinu na sjeveru Tajlanda, gdje su fudbalski trener i 12 dječaka bili zarobljeni više od dvije nedjelje.

Vozila Hitne pomoći odvezla su se do obližnjeg heliodroma, odakle se mogao vidjeti helikopter koji polijeće, dodaje AP.

Nije poznato ko se nalazio u ambulantnim vozilima ili helikopteru.

Agencija AP je javila da je su na izlasku iz pećine viđena kola hitne pomoći.

BBC je prethodno javio da su spasioci na sugurno izvukli dvojicu od ukupno 12 dječaka zarobljenih u poplavljenoj pećini.

Najopasniji dio puta koji djeca u pratnji ronilaca treba da pređu jeste uski prolaz na 1,7 kilometara od mjesta na kojem su pronađena djeca.

Vođa spasilačke misije objasnio je da će, kada prođu ovu “crnu tačku”, djeca biti manje od jednog kilometra od dijela pećine u kojem su spasioci postavili bazni kamp.

Odatle će morati da prođu još skoro dva kilometra, ali najopasniji dio će biti iza njih.

Akcija spasavanja dječaka počela je rano jutros po lokalnom vremenu, a spasioci su se odlučili za rizičnu akciju u kojoj ronioci izvode dječake iz potopljene pećine.

Prema planu spasavanja, ronioci će biti opremljeni maskama koje pokrivaju čitavo lice i nosiće kanistere sa kiseonikom. Dva ronioca će pratiti jednog dječaka, a roniće zajedno i imaće kanap koji će služiti kao vodilja.

(Agencije)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here