Obnova obustavlja rad porodilišta u Derventi, u Prnjavoru neometano funkcioniše

0
443

U Domu zdravlja Derventa u toku su unutrašnji radovi opremanja porodilišta, zbog čega će od 1. novembra biti privremeno obustavljen rad u njemu dok se obnova ne završi.

Mirko Šaran, direktor Doma zdravlja Derventa, rekao je za “Nezavisne” da se rekonstrukcija izvodi kako bi vanbolničko porodilište zadovoljilo sve standarde po nalogu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ti standardi, podsjetimo, podrazumijevaju da se ispoštuju pravilnici koji su jasno definisali šta jedno porodilište mora da ima, a to je operaciona sala sa svom pratećom opremom i stručnim kadrom kako bi trudnice i porodilje te novorođenčad imali najbolje uslove.

Trudnice će se, dok traju radovi, kako kaže Šaran, porađati u Doboju, Banjaluci ili gdje one budu željele.

Osim tih radova, kako ističe Šaran, sve ostalo ide planiranim tempom i u toku je edukacija kadra koji je trenutno na specijalizaciji. Ističe da im je rok da vanbolnička porodilišta opreme u skladu sa propisanim standardima bio do polovine godine, ali im je taj rok prolongiran, a ova lokalna zajednica uložila je veliki trud da očuva porodilište.

Njima je, podsjećamo, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, prilikom posjete u avgustu rekao da će se ovoj lokalnoj zajednici omogućiti da završi započetu rekonstrukciju i da uslove mogu da ispune do kraja godine. Opština Derventa, kako je tad rečeno, izdvojila je oko 150.000 KM za pomoć u opremanju porodilišta sa potrebnom opremom.

Darko Tomaš, načelnik Prnjavora, u kojem takođe egzistira vanbolničko porodilište, rekao nam je da ovo porodilište zasad neometano funkcioniše i da ono neće biti dovedeno u pitanje, jer će sve aktivnosti biti završene u roku koji je ostavilo Ministarstvo.

“Rok nije tačno definisan, ali nam je rečeno da ćemo do kraja godine imati prostora da riješimo sve što je planirano”, kaže Tomaš i dodaje da je u toku nabavka opreme za operacionu salu, kao i aktivnosti na angažovanju kadra. Ističe da još nije završena nabavka kompletne opreme te se nadaju i pomoći Ministarstva.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da su direktori domova zdravlja Prnjavor i Derventa, kao i načelnici ovih opština, upoznati sa uslovima koje jedno porodilište treba da ispunjava i u više navrata su izrazili spremnost te je dogovoreno da će pronaći adekvatna rješenja u skladu Zakonom o zdravstvenoj zaštiti RS i odgovarajućim podzakonskim aktima.

“Ministarstvo je cijenilo interes tih lokalnih zajednica i zahtjeve javnosti za održavanje porodilišta u tim sredinama. U domenu svog rada i nadležnosti, Ministarstvo je u međuvremenu maksimalno izašlo u susret u pogledu davanja saglasnosti za specijalizacije, kao i vremenu za obezbjeđivanje kadra i opreme. Do rukovodilaca ovih domova zdravlja i njihovih osnivača – opština je da ocijene svoje mogućnosti ispunjavanja propisanih uslova i donesu odluke o budućem radu porodilišta u okviru ovih zdravstvenih ustanova”, kažu iz Ministarstva.

Napominju da su u fokusu rada Ministarstva, prije svega, sigurnost i zdravlje trudnica, porodilja i novorođenčadi, što očekuju i od svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here