Obnova oštećenih objekata mogla bi početi u martu

0
322

Šef hrvatskog Štaba civilne zaštite za otklanjanje posljedica zemljotresa Tomo Medved izrazio je uvjerenje da bi se sa obnovom objekata oštećenih u nedavnom potresu moglo početi u martu ili aprilu, ukoliko priroda dozvoli.

– Moramo voditi računa da tlo još uvijek podrhtava i da su potresi svakodnevni. Moramo biti strpljivi i sačekati da se podrhtavanje smiri, a do tada ćemo odraditi sve pripremne radnje – Zakon, procjenu štete, plan obnove – rekao je Medved za HRT.

Јuče je označen početak rušenja oštećenih objekata na Baniji. Prema Medvedovim riječima, primljeno je 44.995 zahtjeva za pregled objekata, a dosad ih je pregledano 27.848. Od toga je 3.246 označeno crvenom, a 5.620 žutom naljepnicom.

– Objekti s crvenim naljepnicama detaljno se pregledaju i oni za koje se utvrdi da se ne mogu obnoviti i da ugrožavaju sigurnost ljudi, prioritet su za rušenje – naglasio je Medved.

On je dodao da su dosad postavili 1.058 kontejnera, a više od 1.100 kontejnera i mobilnih kućica spojeno je na struju.

Medved je osudio postupanje opozicije u Saboru, koja je, kako je rekao, zagorčala život napuštajući sjednicu i nedonošenjem Zakona o obnovi.

– U Zakonu je predviđena mjera koja nam omogućava lakši i brži pristup u angažovanju firmi i postupanju s objektima. Osuđujem postupanje opozicije. U potpunosti je izostalo njihovo razumijevanje prema stradalima u potresu koji su postali taoci njihovih taština i sitnih politikantskih igrica – rekao je on i dodao da će Zakon na glasanju biti najkasnije u četvrtak, 4. februara.

Medved, koji je i ministar demobilisanih boraca, rekao je da je večeras usljed padavina na području Gline nestalo struje.

– U uskoj smo koordinaciji sa Hrvatskom elektroprivredom i vjerujem da ćemo brzo otkloniti kvar. Imamo teške zimske uslove, ali sve naše službe su na terenu, odrađuju svoj posao i niko neće biti ostavljen – istakao je Medved.

Razoran zemljotres pogodio je 29. decembra prošle godine Hrvatsku, a najviše su stradali Petrinja, Glina i Sisak. U zemljotresu jačine 6,3 stepena Rihterove skale poginulo je sedmoro ljudi, među kojima i dvanaestogodišnja djevojčica, mnogo ljudi je povrijeđeno, a materijalna šteta je ogromna.

/SRNA/

PODIJELI