Od 1. januara 2021. potpuna zabrana kupanja u rijeci

0
541

 Uprava Nacionalnog parka Krka predstavila je novi pravilnik, prema kojem će kupanje biti zabranjeno na gotovo cijelom području parka od 1. januara sljedeće godine.

 

Time žele da očuvaju prirodu, ali i smanje stradanje posjetilaca, jer se u posljednje četiri godine na Skradinskom buku utopilo petoro ljudi.

– Osnovni cilj je očuvanje procesa taloženja sedre (sedimentne stijene), jer cjelokupna održivost bazena rijeke Krke i njenog živog svijeta počiva upravo na razvoju sedrenih barijera. Iz tog razloga novi Pravilnik donosi zabranu kupanja – rekla je za HRT upravnica Nacionalnog parka “Krka”, Nela Slavica.

Iako je Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka već stupio na snagu, zabrana kupanja primjenjivaće se tek od 1. januara sljedeće godine, preneo je u nedelju Index.hr.

– Dogovorili smo se da ipak ostavimo period prilagođavanja, naročito zbog turistickih agencija koje dovode posjetioce u Nacionalni park – pojasnila je Slavica.

Izuzetak za kupanje je što će i dalje biti dozvoljeno na tri plaže uz Visovačko jezero i podno Roškog slapa, što su tradicionalna kupališta domaćeg stanovništva. Na snazi i dalje ostaje i mjera ograničenja broja posjetilaca na Skradinskom buku. U istom trenutku ih onde ne smije da ih bude više od 10 000.

PODIJELI