OD DANAS DO 1. NOVEMBRA ONLAJN NASTAVA

0
500

U osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj od danas do 1. novembra nastava će se odvijati onlajn radi preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave širenja virusa korona, odlučio je Republički štab za vanredne situacije.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, rekla je sinoć, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, da u školama nema širenja virusa unutar istog objekta.

Trivićeva je pojasnila da je nastava obustavljena u osnovnim i srednjim školama na sedam dana imajući u vidu da je ciljna populacija između 30 i 50 godina dob u kojoj su roditelji djece.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da je u periodu od 16. do 22. oktobra u Republici Srpskoj značajno pogoršana epidemiološka situacija.

On je istakao da je političkim partijama preporučeno da ne održavaju skupove do 1. novembra, a da pravosuđe razmatra prioritetne predmete, prvenstveno koji se odnose na zaštitu zdravlja stanovnika.

Šeranić je naveo da je na sjednici Štaba razmatrana situacija i u vezi nastave na fakultetima i za sada je stav da se nastavlja sa visokim obrazovanjem onako kako je i do sada rađeno.

“Procijenićemo sve za sedam dana i gledaćemo da što prije vraćamo određene mjere kako bi smo što više ustanovili sam nastavni proces bilo da se radi o osnovnom, srednjem ili visokom obrazovanju”, pojasnio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, broj zaraženh na dnevnom nivou je 173 na 100.000 stanovnika i svrstava Republiku Srpsku u sredinu Evrope, dok najgore indikatore imaju Belgija i Češka.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je da je Republički štab za vanredne situacije usvojio izmjene zaključka, kojim se definiše da je rad svih ugostiteljskih objekata ograničen od 6.00 do 22.00 časa od danas do 1. novembra.

Gašićeva je rekla da će biti određene pomoći Vlade Republike Srpske ugostiteljima i hotelijerima, osim onima koje su je već dobili, te poručila da više ne smije doći do zatvaranja privrednih subjekata u Republici Srpskoj.

/Srna/

PODIJELI