Od danas moguća kućno napravljena „koka-kola“

0
1274

Koka-kola“ napravljena u sopstvenoj kući od danas je moguća, ako se prethodno plati 300 dolara za aparat, plus dolar po čaši.

Kompanija „Keurig grin mauntin“ saopštila je da od danas prodaje aparate koji mogu praviti hladne napitke kao što su „koka-kola“, „sprajt“, „doktor peper“ i drugi gazirani sokovi. Aparat radi po sličnom principu kao „Keurigovi“ aparati za kafu i čaj – umetne se patrona i pritisne dugme i eto pića.

„Koka-Kola“ takođe računa na uspeh aparata „Keurig kold“ – najveći proizvođač pića ima 16,8 odsto udela u toj kompaniji.

Nejasno je, međutim, ko će želeti da kupi „Keurig kold“, poveći aparat koji košta 369,99 dolara s mogućnošću da se na promociji kupi i za 299 dolara.

Svaki umetak košta između 1,12 i 1,25 dolara da bi se napravilo nešto preko dva decilitra napitka. To ni u Americi nije povoljno pošto se za nešto više para može kupiti dva litra koka-kole, koliko i u Srbiji.

Direktor „Keuriga“ Brajan Keli kaže da cilj nije da se ponudi jeftiniji proizvod, već da na raspolaganju u kući postoje različita pića, a da ne moraju da se čuvaju konzerve i flaše koje zauzimaju prostor.

Ideja za pravljenje gaziranih pića kod kuće nije nova. Kompanija „Sodastrim internešenal“ već ima aparate za gazirana pića, ali se ti aparati razliku od „Keurig kolda“. Kod „Sodastrima“, flaša se puni vodom i onda pritisne na aparat kako bi se dobila gazirana voda. Kupci se, međutim, žale da patronu za gaziranje treba menjati svakih nekoliko nedelja.

Kod „Keurig kolda“ je proces jednostavniji. Aparat se napuni vodom, a onda se umetne patrona s određenuim pićem kao što je „koka-kola“. Patrone imaju dva dela – jedan s ugljen-dioksidom i jedan s koncentratom. Piće je gotovo za najviše 90 sekundi tokom kojih se i ohladi.

I pored mana s cenom, „Keurig“ misli da će njegov aparat za sokove postati popularniji od njegovih aparata za kafe koji se nalaze u 17 odsto američkih domaćinstava.

„Keurig kold“ se od danas prodaje preko interneta, a u prodavnicama će biti dostupan od oktobra u Atlanti, Bostonu, Čikagu, Dalasu, Los Anđelesu i Njujorku. „Keurig“ najavljuje da će za par godina izbaciti na tržište i aparat koji može praviti i hladan i topla pića./RTS/.

PODIJELI