Od Putinovih krava do srčanog udara: Šta sve znači pomjeranje kazaljki

0
742

Kao i svaki zadnji vikend u oktobru, ovu nedjelju pomakli smo kazaljku unazad. Tačnije, 3 sata su postala dva sata i tako smo se vratili na zimsko računanje vremena.

Dobra vijest je – time smo konačno ponovo u skladu s prirodom – u 12 sati sunce je najviše na nebu. Loša vijest je da ta promjena najavljuje čitav niz društvenih, klimatskih i fizioloških promjena.
Ali zašto se onda uopće pomjeraju kazaljke?

Ideju je prvi predložio Benjamin Franklin 1784. jer mu je smetalo što gubimo mnogo dnevnog svjetla te predložio da se u proljeće sat pomakne unaprijed.

Ideja je zamrla do početka 20. stoljeća kad su je prvi prihvatili praktični Nijemci – obavljajući veći dio poslova tokom dnevnog svijetla mnogo se štedi na energiji koja se troši na osvjetljavanje. Tako bi se tokom ljetnog računanja vremena, poljoprivrednici ustajali sa suncem, a radnici bi trebali manje osvjetljenja.

Vozači (ali i biciklisti) oprez!

Početak zimskog računanja vremena nosi i promjenu za vozače jer, skladno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na cestama, i danju moraju biti upaljena svjetla. Koliko su upaljeni farovi važni pokazuje i to što su britanski naučnici čak preporučili pomicanje sata unaprijed dva puta godišnje. Time bi se dobilo dodatnih 235 sati dnevnog svjetla čime bi, navode kao važan razlog, svake godine bilo 80 – 100 saobraćajnih nesreća manje.

Biciklisti su u slučaju smanjene vidljivosti dužni i po noći i po danu nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. U slučaju smanjene vidljivosti, reflektirajućom materijom moraju se označiti i pješaci.

I Putinove krave se protive pomjeranju

Sat više i manje dobio je i mnogo neprijatelja u svijetu. Naime, psiholozi su proveli istraživanja u kojima su potvrdili da zbog ranijeg padanja mraka zimi ljudi imaju manje energije. Zbog toga su manje produktivni, postaju umorniji, ali i podložniji bolestima. Ipak, važno je još jednom napomenuti – zimsko vrijeme je prirodno, a svi problemi su posljedica pomicanja na “neprirodno” ljetno vrijeme.

Zato su naprimjer Rusi već u dva navrata mijenjali vrijeme. Prvo je predsjednik Dmitrij Medvedev 2011. odlučio da će ljetno računanje vremena vrijediti cijele godine, a potom je Vladimir Putin prošle godine odlužio da će se svi vratiti na zimsko vrijeme. Istaknao je kako je to “zimsko” vrijeme prirodno, a pomicanje sata smeta i čovjeku i kravama.

Jedan od bizarnijih primjera promjene vremena je onaj bivšeg venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza koji je želio izmjenu od pola sata. Pomicanje kazaljki za sat vremena smatrao dijelom naslijeđa imperijalističke vladavine SAD-a.

Šta pomjeranje kazaljki znači u brojkama?

16 posto – padne gledanost televizije u najjačem terminu. Pad bilježe sve najgledanije emisije jer dan traje duže.
79 zemalja – na svijetu koristi pomicanje kazaljki kako bi sačuvali što više dnevnog svjetla.
800 miliona – dolara više troše Amerikanci na roštiljanje u vremenu koje se dobije zimskim računanjem.
1% – više goriva troši se zbog dužeg dana.
12 % – poveća se broj kriminalnih djela u svijetu zbog promjene vremena.
0,5 % – poveća se ušteda električne energije. U početku se mislilo da će se uštedjeti mnogo više.
10 % – poveća se broj srčanih udara u svijetu zbog neprirodne promjene

24sata.hr

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here