Održana prva fijakerijada, dominirali lipicaneri

0
383

U prvoj „Fijakerijadi“ u Prnjavoru održanoj danas u organizaciji Komunalnog preduzeća /KP/ „Park“ učestvovalo je 11 fijakera i devet individualnih jahača iz Prnjavora, Srpca i Odžaka.

Direktor KP „Park“ Dragana NJežić kaže da posebnih uslova za učešće nisu imali već su

objavili javni poziv da im se pridruže svi zaniteresovani vlasnici konja sa područja Prnjavora i susjednih opština.

„Vidjeli smo da su danas preovladavali lipicaneri. Mi u Prnjavoru imamo ergelu ‘Vučijak’ koja je poznata po uzgoju lipicanera što je vjerovatno i jedan od razloga da je upravo ova rasa dominirala“, rekla je NJežićeva novinarima.

Ona ističe da je ideja za manifestaciju potekla iz želje da se ranija tradicija održavanja izložbe stoke u vrijeme Preobraženjskog vašara održi, ali na jedan novi, savremeni način.

Kategorije koje su se ocjenjivale bile su najljepši par hladnokrvnih konja, najljepši par toplokrvnih konja, najljepši par ždrebadi, najljepši konj, najljepša kočija, najbolji i najmlađi jahač.

Član ocjenjivačke komisije Biljana Rogić, inače profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, kaže da su dominirali lipicaneri kao toplokorvna rasa konja, ali su bili zastupljeni i pojedini hladnokrvni primjerci ove plemenite životinje.

„Program je bio prilično dug jer je održan i defile ulicama Prnjavora, ali smo zadovoljni jer je sve završeno bez problema. Pozitivno sam iznenađena, čestitke organizatoru, jedan dobar i lijep događaj, sama manifestacija je dobila veoma visoku ocjenu“, rekla je ona.

Rogićeva kaže da su ovakvi događaji prilika, posebno za grad Prnjavor, da se da veći značaj konjima koji su kao rasa domaćih životinja možda zbog njihove slabije upotrebe u svakodnevnom životu pomalo potisnuti.

„Konje danas osim na ergelama viđamo i u privatnom vlasništvu. Tim ljudima treba čestitati jer zahvaljujući njihovoj ljubavi prema konjima i iskazanom entuzijazmu imamo danas priliku za održavanje ovakvih manifestacija“, rekla je Rogićeva.

Milan Dušanić vlasnik je pobjedničkog para u kategoriji hladnokrvnih konja.

On je u izjavi Srni rekao da svaka pobjeda ima svoj značaj i ulogu u daljem radu s konjima, koji je često težak i zahtjevan.

„Ima dosta obaveza, konjima se mora svaki dan prići po 3-4 puta, potrebno je dosta pažnje, ali je s druge strane lijepo, posebno kada se vide rezultati rada“, kaže Dušanić.

On je pojasnio da konji sa kojima se učestvuje na manifestacijama kakva je današnja u Prnjavoru moraju biti lijepi, upareni, posvećuje se veća njega u vidu kupanja, čišćenja, mazanja kopita.

„Komisija sve gleda i ocjenjuje i zato je potrebno mnogo rada i pažnje. Srećan sam što smo nedavno pobijedili u Bijeljini i Gradišci, a evo danas i u Prnjavoru“ , rekao je Dušanić.

Najljepši par toplokrvnih konja vlasništvo je Stefana Mitrakovića, dok najljepši par ždrebadi ima Ljubiša Vasilić.

Najljepši konj je rase Maestoso sa ergele „Vučijak“, najljepša kočija je vlasništvo Nihada Iriškića, najbolji jahač Karin Tešić, a najmlađi Sofija Lepir.

PODIJELI