Prnjavor proslavio slavu grada

0
367

Prazničnim bogosluženjima u Hramovima Svetog Georgija i Spomen Hramu na Vučijaku, počelo je obilježavanje krsne slave grada Prnjavora, Preobraženja Gospodnjeg.

Kako običaji nalažu, nakon liturgije, osveštano je grožđe, koje se po tradiciji, prvi put jede poslije ovog praznika.

Slava grada prilika je da se služenjem liturgije, parasotosom i polaganjem vijenaca zajedno prisjetimo 626 boraca iz Prnjavora koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske, jedinstvena je poruka Prnjavorčana sa Vučijaka.

“Svaki dan treba da se prisjetimo koliko je života dato za Republiku Srpsku. Poginulo je 626 boraca sa područja Prnjavora, a to je druga opština po broju stanovnika i broju poginulih boraca”, poručio je predsjednik Saveza RVI Republike Srpske Dragan Vrhovac.

“Želim da nam ova slava donese jedinstvo, blagostanje, da svi zajedno idemo ka zajedničkom cilju a to je jačanje našeg grada po svim segmentima”, kaže predsjednik Boračke organizacije Prnjavor Perica Đumić.

Borce koji su ono najvrednije, svoje živote, dali za Republiku Srpsku ne smijemo zaboraviti, pa je parastos i polaganje vijanaca na Vučijaku primarni događaj u okviru Preobraženjskih svečanosti, kažu iz rukovodstva grada.

“Sigurno da nije bilo ovih ljudi mi danas ne bi slavili ovu slavu, a pitanje je da li bi bio ovakav grad ovdje. Zahvaljujući svim borcima Vosjek Republike Srpske mi danas imamo slobodu, Republiku Srpsku i priliku da proslavimo ovakve dane”, poručio je predsjednik Skupštine grada Prnjavora Željko Simić.

Čestitajući slavu građanima prvi čovjek grada Darko Tomaš kaže, od Preobraženja do Preobraženja iz godine u godinu Prnjavor sve više napreduje.

“Želim svim građanima grada Prnjavora da čestitam krsnu slavu. Uvjeren sam da se naš grad “preobrazio” od prošlog Preobraženja, naravno na bolje. U prilog tome ide i činjenica da smo dobili status grada. Naravno, uvijek naglašavam, zahvalnost svakom čovjeku i radniku koji ovdje živi, jer oni i jesu doprinijeli tome da se naša lokalna zajednica razvija iz dana u dan”, kazao je Tomaš.

Osim što je proslavio slavu grada, Prnjavor je ovog Preobraženja dobio još jedan bratski grad. Potpisivanjem sporazuma o bratimljenju sa Sremskim Karlovcima iz Srbije, ova dva grada dodatno su učvrstili prijateljske odnose.

Turizam, sport, školstvo samo su neke oblasti u kojima će Prnjavor i Sremski Karlovci u narednom periodu ostvariti saradnju.

Gosti iz Srbije kažu, iz Prnjavora nose samo lijepe uspomene.

“Mi smo isti narod, a silom prilika živimo u dvije države ali ja to tako ne mislim. Mi smo braća, razdvaja nas rijeka Drina ali nas druge stvari spajaju”, kaže predsjednik Skupštine opštine Sremski Karlovci Boban Petković.

Inicijator bratimljenja Sremskih Karlovaca i Prnjavora je Prnjavorčanin Zoran Marinković , koji je porijeklom iz sela Štrpci kod Prnjavora, a živi i radi u Novom Sadu.

Skupština grada Prnjavora odluku o bratimljenju sa gradom iz Srbije donijela je jednoglasno, a osim Sremskih Karlovaca Prnjavor ima bratske odosnose sa još tri grada iz Poljske, Češke i Ukrajine.

Proslavi slave grada prisustvovao je i ministar za evropske integrtacije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, odbornici u skupštini grada, kao i predstavnici obrazovnih i kulturnih institucija.

TV K3

PODIJELI