Održana sjednica Skupštine opštine Prnjavor – Usvojen nacrt budžeta za 2019. godinu

0
453

Odbornici Skupštine opštine Prnjavor razmatrali su danas na 21. redovnoj sjednici nekoliko važnih pitanja. Na sjednici je  usvojen rebalans, ali i nacrt budžeta. Nacrt budžeta predviđen za 2019. godinu iznosi 14.800.000 KM, a usvojen je sa 19 glasova ZA, dok opozicija nije podržala ovaj dokument.

Jedna od interesantnijih tema bila je legalizacija bespravno podignutih građevinskih objekata, o čemu je govorio načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Brane Žunić.

-Danas je predložena i usvojena jedna korisna odluka za građane opštine Prnjavor. Riječ je o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. Na području naše Opštine nije do sada legalizovano oko 540 objekata. Po sadašnjem zakonu, koji je na snazi od jula mjeseca, provodi se legalizacija i načelno su obaveze jednake za sve građane. Osoba koja želi da legalizuje bespravno sagrađeni objekat ima da plati isti iznos novčanih obaveza kao i neko ko je objekat legalno gradio. Zakonodavac je ostavio lokalnim zajednicama, ukoliko one pronađu sredstva, mogućnost subvencionisanja pojedinih najosjetljivijih kategorije građana prilikom legalizacije, kao što su borci, RVI, žene žrtve rata, te civilni invalidi, objašnjava Žunić.

Žunić sugeriše da svi oni koji nisu ušli u proces legalizacije podnesu zahtjev do 18. januara, a svi oni koji zahtjev podnesu nakon tog roka, imaće 20 odsto veću obavezu plaćanja.

Načelnik opštine Prnjavor,Darko Tomaš izrazio je zadovoljstvo realizacijom ovogodišnjeg budžeta, najavljujući da očekuje vrijedne rezultate i naredne kalendarske godine.

Na današnjem dnevnom redu su bile značajne dnevne tačke, prije svega rebalans budžeta, ali i nacrt budžeta za iduću godinu. Kada govorimo o rebalansu rekao bih da je ova godina bila sa najviše investicija, najviše su nam pomogli predsjednik Republike Srpske i Vlada RS, što govori o našoj uspješnoj saradnji. Sve što je rađeno u ovoj godini obuhvaćeno je ovim rebalansom i zadovoljstvo mi je što su odbornici to prepoznali i podržali. Što se tiče budžeta za narednu godinu siguran sam da ćemo biti ponovo razvojni, i ponovo očekujem podršku viših nivoa vlasti. Pozvao bih građane u subotu, 15.decembra u 17 časova da dođu u Dom kulture da prisustvuju javnoj raspravi i da kroz njihove prijedloge i sugestije dođemo do nacrta koji će biti najbolji mogući, kaže Tomaš.

Tomaš naglašava važnost usvajanja tačke o stopi poreza na nepokretnost za 2019., koja je najniža, odnosno 0,05,  kao i tačku ispred Odjeljenja za prostorno uređenje, da se kroz proces legalizacije bespravno izgrađenih objekata na području opštine Prnjavor uvedu određene subvencije za najosjetljivije kategorije.

Odbornik Srpske demokratske stranke, Slaviša Jenjić objasnio je na kraju sjednice koja je trajala pet sati,zbog čega ova stranka nije glasala za predložene dokumente.

-Klub odbornka SDS-a kao jedina opoziciona partija u opštini Prnjavor, odnosno Skupštini opštine Prnjavor nije podržala rebalans budžeta iz razloga što smatramo da se rebalans trebao usvojiti prije utroška sredstava i isto tako nismo podržali nacrt budžeta za 2019.godinu iz razloga što smatramo da su se trebala naći sredstva za izgradnju vodovodne mreže na području južnog dijela grada i za spomen obilježja, objašnjava Jenjić.

Na početku sjednice skupštinsku salu napustili su nezavisni odbornici Veljko Gvozdenović i Goran Zemun ,a odsustvo su pravdali odbornici Savko Tubak i Siniša Malešević, pa je u odlučivanju učestvovalo 25 odbornika.

(prnjavorlive.info)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here