Odstrijeljeno osam šakala, kuna sve veći problem

0
1106

Članovi Lovačkog društva “Borik” iz Prnjavora tokom ove lovne sezone odstrijelili su osam šakala, čija je brojnost u lovištima ove opštine posljednjih godina znatno povećana.

Sekretar Lovačkog društva LJubomir Jotanović kaže da su lovci početkom mjeseca imali dva uspješna lova na predatore na području Babanovaca i kod ribnjaka u Štrpcima, dodavši da veći problem od šakala predstavlja kuna koja se namnožila.

“Nekada se mogla pronaći samo u dubini velikih šuma, a danas živi i u urbanim sredinama u blizini ljudi. Naši lovci su već dosta dobro savladali tehniku njenog lova pomoću terijera koji su se pokazali kao najbolji pomagači”, rekao je Jotanović.

On je naveo da prema procjenama u prnjavorskom lovištu ima od 300 do 400 lisica, kao i manji broj vukova.

U Lovačkom društvu kažu da su na osnovu prošlogodišnjih podataka zadovoljni stanjem u lovištu, a posebno brojnošću srneće divljači jer se u prosjeku odstrijeli 140 srndaća u za to predviđeno vrijeme.

Jotanović je istakao da je, zbog neusklađenosti sa EU propisima, u padu zainteresovanost lovaca iz inostranstva za lovni turizam, koji je kao vid druženja i rekreacije do posljednjeg rata u prnjavorskim lovištima bio posebno interesantan za Italijane.

“Problem je što BiH nije potpisnik CITES sporazuma koji inostranim lovcima omogućava da iznesu ulovljenu divljač u EU. Zbog toga su oni odustali od naših lovišta, otišli su u Rumuniju, Bugarsku i druge zemlje gdje nemaju takvih problema, što je za nas velika šteta”, navodi Jotanović.

Iako zvanično lovna sezona u Republici Srpskoj traje do 31. marta u Lovačkom društvu “Borik”, koje broji oko 1.000 članova, među kojima sedam žena, aktivnosti završavaju na kraju februara.

Prema godišnjem planu, obavljena je prihrana divljači za šta su nabavljene dvije tone kukuruza u klipu i jedna tona zrnastog kukuruza, a za srneću divljač predviđene su i 2,5 tone kamene soli.

U prnjavorskom lovištu prva i druga sedmica marta biće iskorištene za proljećno prebrojavanje divljači.

SRNA

PODIJELI