Boračkim organizacijama i udruženjima iz Budžeta oko 300.000 KM

0
658
ПРЊАВОР, 12. МАЈА /СРНА/ - Предсједник општинске Борачке организације Владо Живковић у обраћању присутнима.

Za djelovanje i rad boračkih organizacija i udruženja ovogodišnjim budžetom opštine Prnjavor predviđeno je izdvajanje 199.000 KM, te 107.300 KM za ostvarivanje dodatnih prava i solidarnog rješavanja pitanja u oblasti boračko-invalidske zaštite, rekonstrukciju i održavanje spomenika.

Najviše sredstava predviđeno je za opštinsku Boračku organizaciju 125.000 KM, od čega će 30.000 KM biti iskorišteno za finansiranje obaveza iz ranijeg perioda.

Udruženje ratnih vojnih invalida dobiće 26.000 KM, Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila 31.000 KM, Udruženje “Vukovi s Vučijaka” 7.000 KM, Udruženje SUBNOR-a i Udruženje građana “Veterani Republike Srpske” po 5.000 KM.

Od predviđenih sredstava za dodatna prava, između ostalog, za jednokratnu novčanu pomoć pojedincima iz boračke populacije biće izdvojeno 40.000 KM, a za izmirenje dijela troškova za priključak na vodovodnu mrežu za porodice poginulih boraca 21.000 KM.

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić izjavio je Srni da je tokom realizacije projekta vodosnabdijevanja sjevernog dijela ove opštine evidentirana 41 porodica poginulih boraca koja je podnijela zahtjev za priključak na vodovodnu mrežu

“Opština Prnjavor će Komunalnom preduzeću `Vodovod` uplatiti po 500 KM, kao subvenciju za svaku od porodica. Ovo je prva godina da planiramo sredstva za izmirenje dijela troškova za priključak na vodovodnu mrežu, a tu praksu ćemo nastaviti i u budućnosti”, rekao je Simić.

U Prnjavoru je, zahvaljujući saradnji sa Vladom Republike Srpske, u novembru prošle godine uručenjem ključeva stanova za 14 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida kompletiran projekat stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija u ovoj opštini.

Vlada Republike Srpske je, prema podacima Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Srpske, u programu od 2008. do 2018. godine u opštinu Prnjavor na ime stambenog zbrinjavanja uložila oko 4,5 miliona KM – zbrinuto je ukupno 357 korisnika, od čega je urađeno 68 stanova i 289 novčane pomoći uz iznosu do 8.000 KM.

Simić je rekao da očekuje nastavak započete saradnje sa Vladom Republike Srpske i nadležnim ministarstvom, imajući u vidu činjenicu da je ovo neprekidan proces i da svakodnevno pristižu novi zahtjevi za rješavanje pitanja stambenog zbrinjavanja boraca i ratnih vojnih invalida koji nisu obuhvaćeni sadašnjom Uredbom o stambenom zbrinjavanju.

Jedna od mjera za poboljšanje položaja boračkih kategorija je i stalna briga o djeci poginulih i nestalih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do šeste kategorije invalidnosti, a ove godine opštinske stipendije će dobiti 42 učenika i 33 studenta iz ove kategorije.

“Treba napomenuti da su kriterijumi dodjele stipendija za studente iz reda boračkih kategorija nešto blaži u odnosu na ostale stipendiste, jer se mogu prijaviti i studenti sa privatnih fakulteta, a stipendiraju se i studenti prve godine, dok prosjek ocjena ne igra ulogu u dobijanju stipendije. Takođe, studenti iz reda boračkih kategorija primaju 50 odsto veću stipendiju u odnosu na ostale stipendiste”, rekao je Simić.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Vlado Živković naglasio je da je svih ovih godina evidentna maksimalna podrška lokalne vlasti boračkim kategorijama, a opština, osim sredstava za funkcionisanje udruženja i stipendije, izdvaja i druga značajna sredstva.

“Ta sredstva se odnose na jednokratne novčane pomoći za socijalno ugrožene iz boračke kategorije, kupovinu udžbenika, pomoć pri liječenju, obilježavanje značajnih datuma po programu Boračke organizacije, uključujući godišnje 35 parastosa u svim mjesnim zajednicama gdje su podignuta spomen-obilježja”, naveo je Živković.

Živković je istakao da u slučaju smrti borca prve i druge kategorije porodice imaju pravo na 500 KM.

“Prema našoj evidenciji godišnje imamo takvih pedesetak slučajeva” , rekao je Živković.

On je napomenuo da se u opštinsku Boračku organizaciju za pomoć najčešće javljaju ljudi iz reda porodica poginulih i ratnih vojnih nada, ali i borci sa izraženim zdravstvenim problemima, kao i oni koji nisu obuhvaćeni dosadašnjim projektom stambenog zbrinjavanja.

Pravo u oblasti boračko-invalidske zaštite na području opštine Prnjavor ima 6.367 lica.

SRNA

PODIJELI