U Istočnom Sarajevu zatvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival

0
579

Generalni sekretar Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) Rafael Pagnozi večeras je u Istočnom Sarajevu zvanično zatvorio Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF).

Tokom svečanosti gradonačelnici Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i Sarajeva Abdulah Skaka predali zastavu EYOF-a gradonačelniku finskog grada Lahtija Miku Kilpelainenu, koji je organizator narednog festivala koji će biti održan 2021. godine.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković je na ceremoniji zatvaranja EJOF-a izrazio nadu da će se nakon ove manifesatcije dobar glas o ovom gradu čuti daleko, te da su kao organizatori položili važan ispit koji ih može kvalifikovati za velike događaje u budućnosti.

“EYOF smatram uspjehom mnogih od vas koji ste ovdje, a grad Istočno Sarajevo ponosnim domaćinom i suorganizatorom. Plamen mira koji smo nedavno donijeli iz Rima, preko Banjaluke do Sarajeva i Istočnog Sarajeva nam je bio potreban, a vrijednosti olimpizma ćemo, nadam se, baštiniti zauvijek”, rekao je Vuković.

On je pozdravio sportiste i delegacije zemalja učesnica, čestitajući im postignute rezultate.

Vuković je domaćinu narednog EYOF-a gradonačelniku Lahtija u Finskoj Miku Klipelainenu poželio uspjeh u organizaciji manifestacije 2021. godine, izrazivši zadovoljstvo što će baš ovdje preuzeti zastavu.

Vuković je zahvalio Vladi Republike Srpske, Federaciji BiH, Savjetu ministara, kolegama iz Sarajeva na partnerskom i korektnom odnosu, svim institucijama vlasti, preduzećima, opštinama, sportskim radnicima, volonterima, kao i pojedincima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji EYOF-a.

Gradonačelnik Sarajava Abdulah Skaka u obraćanju na zatvaranju EYOF-a je istakao da su organizatori dokazali da su spremni da otvore nova vrata za zajedničku i ljepšu budućnost.

“Zahvaljujući EYOF-u upoznali smo i ugostili divne ljude iz različitih zemalja. Okupili smo se oko projekta koji nas je povezao ispravnim vrijednostima. Među nama stoje mladi sportisti okićeni medaljama pobjede sa naših sportskih borilišta, a mi smo svi pobijedili. Zahvalnost dugujem i kolegi Vukoviću s kojim sam sve vrijeme sarađivao. Neka vječno gori baklja mira i neka je vječna samo borba na sportskim borilištima”, poručio je Skaka.

Pagnozi je zahvalio za dobru organizaciju EYOF-a u ime Evropskog olimpijsog komiteta i u ime svih sportista, poručivši da je proteklih pet dana urađeno ogroman i odličan posao.

Generalni sekretar Evropskog olimpijskog komiteta istakao je da su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo uspjeli zajedničkom saradnjom ispuniti san.

Prisutnima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji je rekao da su olimpijske planine Jahorina i Bjelašnica i gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo u proteklim danima bili mjesto borbe za medalje.

“Ovdje smo svi bili okupljeni oko velike stvari i bilo je krajnje vrijeme da upravo na ovakav način pošaljemo ovu sliku sa svih prostora, sasvim drugu nego one koje su odavde išle ranije. Ovo se ne bi desilo bez dobre saradnje dva gradonačelnika i dva grada uz podršku svih nivoa”, kazao je Dodik.

Dodik je naglasio da je ovo bila prilika da “naši ljudi pokažu da su tradicionalno dobri domaćini”.

Nakon zatvaranja planiran je koncert grupe Miligram.

Svečanom zatvaranju EYOF-a, čiji su domaćini bili gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo, prisustvovala je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik DŽaferović.

EYOF je otvoren 10. februara, okupio je više od 1.500 mladih sportista iz 46 evropskih zemalja koji su se takmičili u osam sportova – alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snoubording, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej i karling.

Tokom takmičenja, najviše zlatnih medalja, ukupno šest osvojila je Norveška, slijedi Švajcarska sa pet, Francuska sa četiri i Austrija sa tri zlata.

Reprezentacije Norveške, Švajcarske i Ruske Federacije su ukupno osvojile po 12 medalja, a slijedi Francuska sa 11.

PODIJELI