Oni su najveći izvoznici droge i zemlja sa najvećom stopom narkomana!

0
1110

Avganistan je zemlja koja gospodari najplaćenijom biljkom. Proizvodi čak 90 posto svih opijatskih droga u svijetu. Nema osobe koja tamo nije probala drogu, a rijetko ko se izborio s ovisnošću.

Decenije nasilja

Ipak, sada je više od milion od ukupno 35 miliona Avganistanaca koji su ovisni o narkoticima. To je, zapravo, najveća stopa narkomana po glavi stanovnika u cijelom svijetu. Oni su i najveći izvoznici ove opasne materije koja je odnijela na milione života, ali se i dalje pronalaze ilegalni načini njene prodaje.

Razlozi zašto se baš toliki broj Avganistanaca okreće drogi su veoma složeni. Ipak, jasno je da su decenije nasilja odigrale tu veoma bitnu ulogu. Uzgoj opijuma u Avganistanu dostigao je rekordan broj svih vremena u 2013. godini, iako su SAD potrošile više od 7 milijardi dolara u borbi protiv proizvodnje opijuma u protekloj deceniji. Iako je to zabranjeno, njegova proizvodnja ipak raste iz godine u godinu. Opijum se koristi kao jedan od glavnih sastojaka za dobijanje heroina.

Ponovo uzgajaju

Avganistanski uzgajivači su imali čak 209.000 hektara maka 2013. godine, čime su nadmašili prethodni rekord iz 2007., kada je bilo zasijano 193.000 hektara. Neke provincije u Avganistanu koje su bile prije pet-šest godina proglašene “oslobođenim od maka” ponovo su počele da ga uzgajaju između 2012. i 2013. godine.

Uvijek nađu način

Mak je biljka iz koje se dobija heroin, jedna od najzastupljenijih droga u cijelom svijetu. Iako je poznato da je ova zemlja najveći snabdjevač, ništa se ne čini po tom pitanju. Uvijek će postojati način da se proizvodi i prodaje droga.

(avaz)

PODIJELI