Recepti propisani u Hitnoj ne vrijede

0
1022

U slučaju da se razbolite u toku vikenda i da vam je lijek neophodan, sačekajte ponedjeljak ako ne možete platiti, jer recept prospisan u Službi hitne medicinske pomoći ne vrijedi.

Lijek koji se nalazi na listi lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a čiji recept nije propisan rukom porodičnog doktora ili pedijatra u apoteci biva naplaćen.

Ovo je na svojoj koži osjetila Banjalučanka Marijana Čenić čiju je kćerkicu mučila gnojna angina, a lijek koji su joj propisali u Hitnoj, morala je platiti. Pita se šta bi bilo da u tom trenutku nije imala novca.

“Ljudi ne znaju svoja prava, osjećam se pokradeno”- kaže ogorčena Marijana.

“Šta da ja nisam imala novac tu veče? Znači, moje dijete kasni sa terapijom, a i ovako je dva dana, tek treći dan joj odreagovalo. Znači, trebala je da bude pod temperaturom 40 stepeni danima dok ja ne bih dobila recept. Je li prioritet taj novac ili da se to dijete neko izliječi, taj čovjek, nebitno i starija osoba? Svi mi imamo pravo na život i imamo pravo na zdravlje”, rekla je Mirjana Čenić.

Iz Fonda odgovaraju da se lijek ne naplaćuje samo ako ga je propisao doktor koji ima šifru za to, a takvi ne rade u Hitnoj. Sugerišu da se u ovakvim situacijama pošalje zahtjev za refundaciju troškova i da će oni refundirati novac.

“Dakle, ljekari u hitnoj pomoći nemaju šifru za propisivanje recepta na teret Fonda iz razloga što su dužni da hitne slučajeve zbrinu na licu mjesta, uključujući i davanje neophodnih tereapija, dok se pacijent ne javi svom ljekaru.”

U Hitnoj nisu htjeli da komentarišu slučaj Banjalučanke Marijane Čenić. A ona smatra da refundacija na koju podsjećaju u Fondu nije rješenje. To možda mogu Banjalučani, kaže Marijana, ali onima malo dalje od grada se ne isplati. Toliko im na kraju izađe prevoz.

atvbl.com

PODIJELI