OO SDS Prnjavor : Saopštenje o situaciji u prnjavorskom ”Ribnjaku”

0
420
FOTO: N. Đurić

Svjedoci smo proteklih dana jedne od najvećih ekoloških katastrofa u našoj opštini.

Razlog za ovakve događaje kao i uzroke istih do sada od nadležnih organa nismo dobili niti smo dobili bilo kakav pokušaj objašnjenja. Svako javno obraćanje nadležnih i odgovornih svodilo se na floskule koje su bile usmjerene na prikupljanje jeftinih političkih poena.

Sva nazovi briga i aktivno učestvovanje u rješavanju problema Prnjavorskih ribnjaka od strane načelnika i nadležnih organa nisu donijela nikakav rezultat, sem možda njemu lično medijski na koji smo navikli.

Puno drame, slikanja sa bombastičnim izjavama o riješavanja ovog problema i dodvoravanja građanima klasično politikanstvo od strane načelnika. Ogromno uginuće ribe koje se moglo sasvim sigurno spriječiti je pravi pokazatelj kako sistem funkcioniše ili bolje reći ne funkcioniše.

Odgovornost za ovakvo stanje vidimo jedino u odgovornim licima opštine Prnjavor, za koje sa osnovom sumnjamo da usko sarađuju sa ranijim vlasnicima Ribnjak a.d. Prnjavor. Osnov za sumnju proizilazi prije svega u osnovnoj i očiglednoj činjenici da unazad 9 godina od kako je SNSD na vlasti u opštini nije preduzeta niti jedna mjera radi zaštite ljudi i imovine, a u ovo vrijeme je došlo do najveće štete koja je ikada počinjena na području opštine Prnjavor.

Zbog toga, sada imamo ekološku katastrofu koja prijeti cijeloj opštini Prnjavor a naročito MZ u okruženju Ribnjaka a.d. Prnjavor (Sela Palačkovci, Smrtići, Štrpci). Ovakvo stanje može da prouzrokuje veoma ozbiljne posljedice za zdravlje i živote našeg stanovništva, a opština i njeni predstavnici ne rade ništa da ovo pitanje riješe na bilo koji način i pomognu ljudima.

Podvlačimo da se radi o veoma ozbiljnom stanju jer je došlo do pomora ogromnih količina ribe koja u stanju pandemije može da bude pogoršana dodatnom zarazom nastalom isključivo zbog nebrige vlasti.

Podsjećamo javnost da je Ribnjak AD privatizovan za vrijeme mandata načelnika Tomaša te svako prebacivanje odgovornosti na druge osobe i institucije je neprihvatljivo. Takođe, želimo da se osvrnemo na zaključke od strane bivše skupštinske većine i načelnika koji nisu urodili nikakvim plodom u smislu riješavanja statusa ovog preduzeća.

Ovim putem pozivamo sve nadležne institucije da što hitnije odreaguju i spriječe ovu ekološku i po građane MZ Štrpci, Palačkovci i Smrtići opasnu katastrofu, uništenje Prnjavorskog dobra koje je u prošlosti imalo zavidne rezultate i zapošaljavalo velik broj naših građana. Takođe sumnjamo i iz tog razloga smo zabrinuti zbog moguće prodaje ovog preduzeća kupcu iz Federacije.

Zahtjevamo da se građanima opštine Prnjavor javno dostave izjavštaji i zapisnici nadležnih opštinskih inpekcija kao i izvještaj o počinjenim mjerama i radnjama.

OO SDS Prnjavor

PODIJELI