OPAKA ZARAZA SE NE SMIRUJE Dvije osobe preminule, još 79 slučajeva korona virusa u Srpskoj

0
273

U Republici Srpskoj je laboratorijski potvrđeno još 79 slučajeva zaraze novim virusom korona, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Situacija je i dalje nepovoljna, Ali nadamo se povoljnijoj situaciji. Molimo roditelje da budu svjesni da cjelokupni teret nije na njihovim leđima, sa početkom nove školske godine. Posebna pažnja se mora obratiti na nastavnike sa hroničnim oboljenjima i stanjima. Ali nošenje maske nije opterećenje ni za njih, već dodatna zaštita – ističe Zeljković.

Javni prevoz će biti pod posebnom lupom u smislu prevoza djece. Čitava epidemiološka situacija će u narednih 28 dana biti pod posebnom lupom.

– Svi građani moraju da poštuju mjere jer i ako ih malo ne poštuje, to može da ugrozi situaciju – kaže Zeljković.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Epidemiolog Jela Aćimović kaže da je testirano 489 uzoraka.

Preminule su dvije osobe iz Ugljevika i Donjeg Žabara u posljednja 24 časa. Od novopotvrđenih najviše je iz Banjaluke – 16. Hospitalizovano je 242 pacijenta od čega 65 u UKC RS.

– Situacija se i dalje nastavlja u smislu visokog prenosa, ali nema viskog skoka. To nam daje obavezu da sve mjere usmjerimo da polazak djece u skolu bude siguran i boravak bio siguran. Osnovni princip je da se smanji broj djece koja međusobno komuniciraju i da se napravi distanca unutar razreda – kaze Acimoviceva.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nošenje maske je obaveza, osim u učionici gdje drže distancu. Preporuka je da se nosi maska kad god je moguće.

Prvi dani škole za niže uzraste biće sigurno posvećen učenju o higijenskim mjerama i preporukama, dodaje ona.

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here