Opasan trend na društvenim mrežama: Opekotine od sunca novi hit?!

0
1928

Zlatno pravilo glasi: Uvek nosite kremu za sunčanje. Ali, čini se da su neki odustali od tog pravila. Društvenim mrežama zavladao je još jedan opasan trend – umjetnost opekotine sunca.

Pod haštegom #sunburnart društvenim mrežama se šire fotografije opekotina od sunca koje su podsjećaju na prave crteže na koži. Oni su nastali tako što se jedan dio kože zaštiti od sunca kremom sa viskom faktorom ili komadom tkanine, a drugi dio izloži direktno uticaju sunca.

Onaj dio koji je bio pokriven ili zaštićen ostaje bijel, dok koža koja je bila direktno izložena suncu ostaje tamna ili crena i upaljena. Da bi tetovaža opekotinama od sunca “uspjela”, pobornici ovog tenda dugo se sunčaju.

Protiv ovog trenda ustali su stručnjaci širom svijeta nazivajući ga opasnim i nepotrebnim.

” Očigledno je da opekotine od sunca čini dvije stvari: izazivaju linije, pjege i bore, ali takođe izazivaju rak kože, posebno melanom, rekao je dermatolog Kenet Barni.

opekotine od sunca

Kenet kaže da je trend umjetničkih opekotina od sunca još opasniji od običnog sunčanja, jer ljudi mogu biti u iskušenju da ostanu na suncu duže kako bi dobili izrazitiju razliku u boji, a time i očigledniju sliku.

Dermatolog Gorana Isailović takođe se slaže da je ovaj trend opasan i da ga ne bi trebalo praktikovati.

“Izlaganje suncu može biti opasno, a to nije ono što želimo. Da bismo se pravilno zaštitili upotreba kreme sa zaštitnim faktorom je obavezna. Zapaljenje kože uobičajeno prolazi tokom 5-7 dana, ali ostavlja i trajne posljedice u vidu povećane mogućnosti nastanka prekanceroza i karcinoma kože”, upozorava doktorka Isailović.

Prema Cancer.org, u 2015. moglo bi da bude otkriveno novih 73.000 slučajeva raka kože. Nošenje krema za sunčanje može da spriječi pojavu raka i prerano starenje.ATV.

PODIJELI