Opasni tigrasti komarci u našem komšiluku- Stanovnici Laktaši zabrinuti za zdravlje

0
1004

Izuzetno opasni tigrasti komarci poznati kao prenisioci smrtnosnog virusa “zapadnog Nila” otkriveni su na prostoru opštine Laktaši. Ovaj insekt i prenosnik mnogih zaraznih bolesti  po prvi put je registrovan u Bosni i Hercegovini a otkrili su ga u institutu dr. Vaso Butozan.

Denga groznica, virus Zapadnog Nila, žuta groznica i japanski encefalitis samo su neke od bolesti koje može prenijeti ubod ovih insekata.

“Mi smo postavili klopke na više lokaliteta. Na područiju opštne Laktaši našli smo tigraste komarce koji se još uvijek na ovim prostorima do sada nisu registrovali što je za nas jasan signal da bi se mogle pojaviti bolesti koje se na ovom prostoru nikad nisu pojavljivale”, rekao je Drago Nedić direktor Veterinarskog instituta  Vaso Butozan.

Virus Zapadnog Nila izaziva tešku neurološku infekciju koja može izazvati meningitis. Simptomi bolesti su iznenadna slabost u rukama, nogama i otežano disanje.Teže oblike bolesti najčešće dobijaju oni sa slabijim imunitetom, djeca i starije osobe. Zbog toga su u okolnim Laktaškim selima već na oprezu. Snježana Grbić iz Jakupovaca kod Laktaša najviše se plaši za najmlđe, a kaže i da ne zna kako se zaštititi.

Imam  unučad i bojim se ako su utvrdili da to opasno može da bude.”, kaže Grbićeva.

Iz Instituta najavljuju da će uskoro krenuti sa sistemskim uništavanjem komaraca koji se brzo šire i razmnožavaju. Kažu da pojava tigrastih komaraca nije iznenađujuća jer klimatske promjene u ovim regionima dovode do sve blažih zima i sve toplijih ljeta, što pogoduje ovoj vrsti insekata. I u porodici Grgić kažu da komaraca nikad nije bilo kao ove godine. Još su im kažu samo falili i tigrasti.

“Normalno da ću biti oprezniji. Moram se nekako zaštititi. Moram kupiti aparate i raditi nešto kad ne špricaju. A ima ih ove godine baš puno”, ističe Novak Grgic

Tigrasti komarci prošle godine pojavili su se u Srbiji a nakon toga od virusa Zapadnog Nila oboljelo je petero ljudi a dok je jedna osoba umrla. Za razliku od običnog komarca koji je aktivan noću, tigrasti komarac je vrlo agresivna, dnevno aktivna vrsta koja napada tokom cijelog dana.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

 

atvbl.com

PODIJELI