OPREZ: Kancerogena materija u gumicama za narukvice

0
7625

Britanska firma „Entertejner“, najveći lanac prodavnica igračaka u Velikoj Britaniji, povukla je iz prodaje gumice za pravljenje popularnih narukvica i sitnih igračaka nakon što je otkriveno da sadrže kancerogene hemikalije.


Testovi na raznobojnim gumicama koje su organizovali novinari Bi-Bi-Si programa „Midlends tudej“ pokazali su da one sadrže 40 odsto ftalata, materije koja po EU propisima može u proizvodu da bude najviše 0,1 odsto.

– Za nas u „Entertejneru“ bezbednost djece je najveći prioritet, pa smo zato iz preventivnih razloga odmah uklonili sve gumice iz prodaje dok ne obavimo kompletnu istragu – rekli su u toj firmi.

„Indipendent“ piše da se ftalati koriste da bi plastiku učinili fleksibilnijom, ali pošto se radi o poznatom karcinogenu njihova upotreba je strogo kontrolisana. Pomama za gumicama od kojih se prave narukvice i sitne igračke krenula je iz SAD i zahvatila i Britaniju gdje je čak haljina načinjena od ovih gumica prodata za oko 200.000 evra.

Birmingemska kancelarija za istraživanja, nezavisno tijelo koje testira modni aksesoar, kaže da je u gumicama našlo dva zabranjena ftalata.

– Ftalati dospijevaju u ljudski organizam sisanjem i očigledno je da je u tom slučaju sitna igračka koja visi na narukvici veoma rizičan predmet – navodi Merion Vilson koja je vodila test. /blic/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here