Oprez, krpelji vrebaju sa svih strana

0
1269

Opasnost od krpelja naročito je izražena u proljeće, kada sve više boravimo na otvorenom i u prirodi. Ovi nametnici najčešće se nalaze u grmlju, živicama, travi,, posebno u ruralnim sredinama. Najizloženiji su ljudi koji profesionalno ili rekreativno borave u prirodi na područjima gdje postoje prirodna žarišta krpelja (šumari, šumski radnici, vojnici, planinari, lovci, kamperi, izletnici, turisti).

Zaraženi krpelj služi kao prenosnik bolesti, jer nakon uboda ispušta bakteriju Borrelia burgdorferi., istakla je doktor Miladinka Janković, specijalista porodične medicine u prnjavorskom Domu zdravlja,

“Prvi simtomi bolesti se pokazuju oko desetog dana, promjenama na koži. Te promjene su u vidu crvenila prstenastog oblika i obično se tako i širi” kazala je Jankovićeva.

U slučaju da pacijent primjeti širenje crvenila na koži, obavezno je javiti se ljekaru, jer te promjene treba liječiti.

Prevencija i savjeti za zaštitu

1.Nosite prikladnu odjeću i obuću za boravak u prirodi (dugi rukavi, duge nogavice uvučene u čarape, zatvorene cipele). Izbjegavajte odjeću tamnih boja (krpelj se teže uočava) i materijale s dlačicama poput vune, flanela, jer se na njih krpelji lakše uhvate.
2. Hodajte obilježenim stazama, izbjegavajte provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu, odlaganje odjevnih predmeta na grmlje.
3. Tokom boravka u prirodi, a posebno nakon povratka iz prirode pregledajte imate li na koži ili odjeći krpelja kako biste ga što prije odstranili. Po povratku iz prirode presvucite odjeću, istuširajte se i pažljivo pregledajte cijelo tijelo. Posebno pretražite dijelove tijela s nježnijom kožom (iza uha, vrat, prepone, dojke, pazuhe, područje iza koljena, pupak…). Kod djece  pregledajte glavu i kosu.
4. Odmah odstranite krpelja ako ga primijetite na tijelu ili odjeći./R.P./

PODIJELI