OPREZ ZBOG KLIZAVIH KOLOVOZA I MAGLE

0
261
AMSRS

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a oprez je neophodan i zbog smanjene vidljivosti i povećane opasnosti od odrona kamenja i zemlje na kolovoz na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Poseban oprez zbog magle neophodan je na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove i na dionicu auto-puta A-1 Lepenica-Sarajevo zapad, kao i putnim pravcima Sarajevo-Foča, Donji Vakuf-Bugojno-Kupres, Bugojno-Gornji Vakuf, Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar i Bihać-Bosanska Otoka.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice-Laktaši u Laktašima, zbog čega je saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjeren obilaznicom kroz Laktaše. Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj preusmjeren je na auto-put – iz pravca Gradiške: petlja Aleksandrovac; iz pravca Banjaluke vozila kod hotela “Ćubić” preusmjerena su na auto-put; iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši.

AMS preporučuje vozačima koji putuju ili trebaju putovati kroz Laktaše da koriste auto-put “Deveti januar” i tako smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

U toku je izgradnja MHE Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz semafore.

Zbog deminiranja terena na dionici magistralnog puta Pelagićevo-Blaževac aktuelne su povremene obustave saobraćaja po 30 minuta od 7.00 do 17.00 časova.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, u mjestu Klakar Donji, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima bude povremenih obustava saobraćaja u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, na deminerskom radilištu “MSP Gornji Božinci” od 8.15 do 15.05 časova radnim danima bude povremenih obustava saobraćaja u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, pa radnim danima u intervalu od 7.00 do 17.00 časova saobraćaj bude povremeno obustavljan u trajanju maksimalno pet minuta.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Zbog radova na dilatacijama mosta Klopče zatvorena je dionica auto-puta A-1 Zenica jug-Zenica sjever.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Bosna i Hercegovina otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni pi-si-ar, “ELISA” ili “ECLIA” test star maksimalno 72 časa. Djeca do pet godina ne moraju imati urađen jedan od ovih testova.

Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja “PCR” ili “ELISA” testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru. Na graničnom prelazu Metaljka /Čajniče-Pljevlja/ moguć je ulazak u Crnu Goru od 7.00 do 19.00 časova.

Srbija je otvorila granične prelaze sa BiH bez neophodnog testa na virus korona.

BiH građani mogu ući u Srbiju u tranzitu kroz Hrvatsku ne dužem od 12 časova, bez testa.

/Srna/

PODIJELI