OPREZ ZBOG KLIZAVIH KOLOVOZA

0
279
AMSRS

U većini krajeva Republike Srpske saobraćaj se odvija po mokrim i klizavim kolovozima, zbog kiše koja pada, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/Srpske.

Poseban oprez neophodan je na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina zbog učestalih odrona.

I u većem dijelu Federacije BiH /FBiH/ saobraća se po vlažnom kolovozu.

Iz AMS-a skreću pažnju vozačima na sitnije odrone zemlje ili kamenja, kao i na povremeno jake udare vjetra na području Livna, Kupresa, Tomislavgrada i Glamoča.

Povodom katoličkog Božića do ponoći je zabranjen prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice u Laktašima na magistralnom putu ka Klašnicama saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava se obilaznicom kroz Laktaše.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova. Sav teretni saobraćaj preusmjeren je na auto-put – iz pravca Gradiške: petlja Aleksandrovac; iz pravca Banjaluke vozila kod Hotela “Ćubić” preusmjerena su na auto-put; iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši.

Iz AMS-a preporučuju vozačima koji putuju ili trebaju putovati kroz Laktaše da koriste auto-put “Deveti januar” i tako smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Na dionici puta MEL Caparde-Zvornik-Bratunac kretaće se prevoz vangabaritnog tereta, te je neophodna opreznija vožnja i poštovanje uputstava ovlaštenih lica iz pratnje.

U toku je izgradnja MHE Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz semafore.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, u mjestu Klakar Donji, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima aktuelne su povremene obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, na deminerskom radilištu “MSP Gornji Božinci”, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima bude povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, pa radnim danima u intervalu od 7.00 do 17.00 bude povremenih obustava saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Dionica auto-puta A-1 Zenica jug-Zenica sjever zatvorena je u oba smjera.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen /Prozor-Jablanica/. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, a teretna vozila preko 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu /R-448/ saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu zabilježena.

Bosna i Hercegovina otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar /PCR/ test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Državljani BiH mogu da uđu u Srbiju sa negativnim PCR testom, ne starijim od 48 časova, ili bez PCR testa, ali uz obaveznu izolaciju od 10 dana.

Tranzit za državljane BiH ograničava se na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Srbije.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni “PCR”, “ELISA” ili “ECLIA” test star maksimalno 72 časa. Djeca do pet godina ne moraju imati urađen jedan od ovih testova za ulazak u Crnu Goru.

Tranzit kroz Crnu Goru bez “PCR” ili “ELISA” testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Na graničnom prelazu Metaljka /Čajniče-Pljevlja/ moguć je ulazak u Crnu Goru od 7.00 do 19.00 časova.

/SRNA/

PODIJELI