OPREZ ZBOG VLAŽNIH KOLOVOZA, POLEDICE I MAGLE

0
372
AMSRS

Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/odvija po mokrim ili vlažnim kolovozima, a poledice ima u višim predjelima i preko planinskih prevoja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Oprez zbog magle neophodan je na dionici auto-puta A-1 Lepenica-Tarčin, kao i na magistralnim putevima Tuzla-Orašje, Žepče-Maglaj, Jajce-Banjaluka, Vitez-Travnik, Ključ-Mrkonjić-Grad i Kupres-Šujica.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice-Laktaši, u Laktašima, saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava se obilaznicom kroz Laktaše.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj preusmjerava se na auto-put – iz pravca Gradiške: petlja Aleksandrovac; iz pravca Banjaluke vozila kod hotela “Ćubić” preusmjeravaju se na auto-put; iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši.

Iz AMS preporučuju vozačima koji putuju ili trebaju putovati kroz Laktaše da koriste auto-put “Deveti januar” i tako smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Na dionici puta MEL Hrgovi-Donji Blaževac-Lončari-MEL Lepnica do 29. januara kretaće se prevoz vangabaritnog tereta, pa je neophodna opreznija vožnja i poštovanje uputstava ovlaštenih lica iz pratnje.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku broj 238 na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac, u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na dijelu regionalnog puta u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta saobraćaj se odvija otežano, jednom trakom. Preporučuje se svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, pa radnim danima od 7.00 do 17.00 časova bude povremene obustave saobraćaja maksimalno pet minuta.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen /Prozor-Jablanica/. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Za danas je od 15.00 do 16.00 časova najavljeno miniranje na magistralnom putu Stolac-Neum /lokacija Babin Do/, zbog čega su moguće kraće obustave saobraćaja.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Bosna i Hercegovina otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar /PCR/ test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Državljani BiH mogu da uđu u Srbiju sa negativnim PCR testom, ne starijim od 48 časova. Tranzit za BiH državljane ograničava se na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Srbije.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezan PCR test star maksimalno 72 časa. Djeca do pet godina ne moraju imati urađen jedan od ovih testova da bi ušla u Crnu Goru.

Tranzit kroz Crnu Goru bez PCR testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Granični prelaz Metaljka otvoren je od 7.00 do 19.00 časova.

/SRNA/

PODIJELI