Opstaće čuvena ergela “Vučijak”

0
616

Ministarstvo poljoprivrede RS umirilo Prnjavorčane. Ta ustanova nastaviće sa uzgojem konja lipicanera.

GALOPIRAĆE i kaskati i dalje rasni lipicaneri, a na svet će stizati i nova ždrebad, na Vučijaku iznad Prnjavora!

– Netačne su informacije pojedinih medija da će ergela “Vučijak” Prnjavor biti ugašena – ističe se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, povodom dezinformacija o gašenju jednog od simbola Prnjavora, uz najavu da će ta javna ustanova nastaviti sa uzgojem konja lipicanera.

– U tom smislu se ništa nije promenilo, niti je počela likvidacija ergele, kao što je istaknuto u naslovima i izveštajima medija – naglašava se u saopštenju.

U Ministarstvu pojašnjavaju da je tačno da je Okružni privredni sud Banjaluka 20. decembra 2018. otvorio likvidacioni postupak, ali nad pravnim subjektom – Akcionarskim društvom “Vučijak” Prnjavor, no to ne znači da će doći do gašenja i likvidacije ergele.

Iz Ministarstva podsećaju da je odlukom Vlade RS o osnivanju Javne ustanove ergela “Vučijak”, precizirano da će nakon sprovedenog postupka likvidacije Akcionarskog društva “Vučijak” nastaviti sa delatnošću na toj imovini. Tom vladinom odlukom JU ergela “Vučijak” je osnovana, s ciljem staranja i očuvanja genetskog potencijala lipicanerske rase konja.

Ergela “Vučijak” kod Prnjavora

Pročitajte još:

– Ističemo da se na ovaj način konačno rešava pitanje vlasništva nad imovinom ergele “Vučijak”, sa kojom će od sada upravljati JU ergela “Vučijak”, što je i bio cilj Vlade – zaključuju u resornom ministarstvu.

DOBILI SPOR

ERGELA “Vučijak” je osnovana po završetku Drugog svetskog rata, tačnije 1946. Bila je u vlasništvu SFRJ i služila za potrebe JNA. Od početka prošlog rata, od 1990. do danas, vlasnička struktura se menjala u četiri navrata. Od 2010. ergela postaje vlasništvo Vlade RS, koja je za nju platila milion KM, ali je pravo rukovođenja dobila tek 2015. godine, po završetku stečajnog postupka. Kočio je spor zbog parcele od 70 dunuma, uz novoizgrađeni auto-put “9. januar”, na koje je nakon privatizacije pravo polagalo i preduzeće “Ratar”, koje je nedavno izgubilo sudski spor.

Ninko Đurić – Večernje novosti
PODIJELI