Sudbina porodilišta u Prnjavoru i Derventi biće jasna do kraja februara

0
572

Situacija u vezi s porodilištima u Derventi i Prnjavoru je i dalje neizvjesna, pa dok prnjavorsko porodilište još radi, derventsko je privremeno zatvoreno i njegova sudbina i jasna slika trebalo bi da budu poznate najdalje do kraja februara, kaže Mirko Šaran, direktor Doma zdravlja Derventa.

“Mi nismo ispoštovali uslove koji su bili predviđeni novim pravilnikom koji definiše šta sve jedno porodilište treba da ima, pa smo 31. oktobra privremeno zatvorili porodilište dok se ne stvore uslovi za rad u skladu sa pravilnikom”, rekao je Šaran za “Nezavisne”.

On kaže da u pravilniku u smislu funkcionisanja ima nekih nejasnoća, te da će u zavisnosti od sastanka i dogovora sa nadležnim ministrom vidjeti da li će se moći na neki način prilagoditi pravilniku onoliko koliko je realno i moguće ili će definitivno na porodilište staviti katanac na vrata.

“Trenutno radimo rekonstrukciju. Uradili smo dobar dio poslova kako bismo se prilagodili pravilniku, poslali smo jednog doktora na specijalizaciju za anesteziologa i pravimo neke preduslove”, rekao je Šaran.

Šaran je pojasnio da po pravilniku porodilišta moraju biti kao bolnička porodilišta sa operacionim salama, da postoje dvije sale sa kompletnom opremom, da imaju anesteziologe, instrumentarke, što košta, te je preveliki zalogaj za derventsko porodilište ako se sve bude moralo ispoštovati kako stoji u pravilniku.

“Trenutno nam je najveći problem kadar da bismo radili, prostor i opremu možemo nabaviti. Nemamo anesteziologa, te ako bismo morali imati stanje u praksi kao u pravilniku, morali bismo imati četiri smjene, što znači četiri anesteziologa, što je nemoguća misija, i onda nećemo imati izbora nego da zatvorimo porodilište. Ono može opstati samo ako se nađe neko međurješenje i dogovor, te bi tako porodilište brzo profunkcionisalo”, kaže Šaran.

On je naglasio da je porodilište izuzetno potrebno Derventi, jer ona iza sebe ima mnogo susjednih opština koje nemaju porodilište.

“Porodi se trenutno najviše obavljaju u Doboju, ali i Banjaluci. Već nakon zatvaranja porodilišta žene su se bukvalno porađale u autima i u stanici hitne pomoći”, kaže Šaran i dodaje da je rok za ispunjenje uslova istekao davno, polovinom jula prošle godine, pa je nakon toga prolongiran usmenim uputama do kraja prethodne godine, što ni teoretski nije bilo moguće izvesti.

Svjetlana Malić, direktor Doma zdravlja Prnjavor, rekla je nedavno da prnjavorsko porodilište radi, te da nisu uspjeli ispuniti sve stvari iz novog pravilnika o tome šta svako porodilište treba da ima.

“Ono što najviše nedostaje porodilištu da bi nastavilo sa radom su operacione sale i anestezija, odnosno anesteziolog, to je ono što nama treba”, rekla je Malićeva.

Ona je istakla da se načelnik ove opštine zalaže da porodilište opstane uz pregovore ili eventualne izmjene pravilnika, te će dalja sudbina biti u nadležnosti njihovog osnivača.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite su rekli da rukovodioci ovih domova zdravlja, kao i načelnici ovih opština u više navrata izrazili spremnost da pronađu adekvatna rješenja u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti RS.

“Ministarstvo je cijenilo interes ovih lokalnih zajednica za održavanje porodilišta u tim sredinama u okviru svojih nadležnosti. U međuvremenu izašli smo u susret ovim zdravstvenim ustanovama u pogledu davanja saglasnosti za specijalizacije”, kažu u Ministarstvu.

Oni ističu da rukovodioci domova zdravlja i njihovi osnivači treba da ocijene svoje mogućnosti ispunjavanja propisanih uslova i donesu odluke o budućem radu porodilišta u okviru zdravstvenih ustanova kojima rukovode.

nezavisne.com

PODIJELI