OPŠTINSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: POD NADZOROM 1008 LICA, APEL GRAĐANIMA DA SMANJE KONTAKTE I OSTANU KOD KUĆE

0
613

Na području opštine Prnjavor pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 1008 lica, zaključeno je na današnjoj sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije .

Kako ističe direktorica Doma Zdravlja Prnjavor, Svjetlana Malić, taj broj je povećan tokom vikenda s obzirom da su u Prnjavor stigli ljudi koji su radili u inostranstvu.

– Iz Italije je stiglo četvoro, jedna osoba je došla sa Bahama, par njih iz Austrije, koji su prešli granični prelaz tokom vikenda i trenutno se nalaze u samoizoliaciji u svojim domovima pod zdravstvenim nadzorom, rekla je Malićeva na konferenciji za novinare.

Na sinoć održanoj konferenciji za medije ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alena Šeranića javnost je upoznata da je još jedna osoba iz Prnjavora pozitivna na virus korona.

-Mi do danas nismo dobili zvaničan podatak, ime i prezime dotične osobe, prema neslužbenim informacijama smo došli do nekih saznanja, te pokušavamo stupiti sa svim ljudima koji su bili u kontaktu sa tom osobom, a to je poprilično velik broj, ističe Malićeva.

Mjere koje su bile predviđene na Štabu za vanredne situacije do 23.marta ove godine, produžene su na današnjoj sjednici Štaba, u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske do 30.3.2020., s tim da ima promjena u radu određenih pravnih subjekata, odnosno apoteka, rekao je Željko Simić, zamjenik komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije.

-Apoteke će raditi do 18 časova, umjesto do 22 časa, a sve u skladu sa odlukom Vlade RS. Predstavnici apoteka koje rade na području Opštine će zajedno sa opštinskom upravom definisati dežurstva pojedinih apoteka, tako da u svakom momentu jedna od apoteka na području opštine Prnjavor bude dežurna. O načinu i vremenu rada apoteka, građani će biti blagovremeno informisani putem sredstava javnog informisanja i zvaničnih institucija, rekao je Simić.

Opštinski štab za vanredne sitaucije apelovao je na sve građane, posebno na lica u samoizolaciji da poštuju pravila, da ostanu kod svojih kuća i da se pridržavaju svih mjera od strane zdravstvenih ustanova, da održavaju socijalnu distancu, da ne izlaze vani bez potrebe i da se jave u Higijensko epidemiološku službu Doma zdravlja Prnjavor da bi se preduzele adekvatne mjere liječenja.

U Republici Srpskoj je za nepoštovanje mjera za zaštitu od zaraznih bolesti, kao krivičnom djelu, predviđena zatvorska kazna do dvije godine.

/prnjavorlive.info/

PODIJELI