OŠTAR PAD EVRA

0
1146

Kurs evra prema američkoj valuti potonuo je prošle sedmice 2,9 odsto, na 1,1018 dolara, najniži nivo od početka avgusta. Evro je oslabio i prema japanskoj valuti, za 1,3 odsto, na 133,80 jena, najniži nivo u mjesec dana. Dolar je, pak, ojačao prema ‘japancu’, pa mu je kurs skočio 1,7 odsto, na 121,45 jena.

Najveći gubitak evra prema dolaru od maja posljedica je najave Evropske centralne banke da će njeni čelnici na sjednici u decembru razmotriti trebaju li uvesti dodatne poticajne mjere.

Kao što se očekivalo, čelnici ECB-a odlučili su na sjednici u četvrtak da ključna kamatna stopa ostaje nepromijenjena na rekordno niskom nivou od 0,05 odsto, dok je predsjednik banke Mario Draghi poručio da će ECB u cijelosti provesti program kupovine imovine za 60 milijardi evra mjesečno, a mogla bi ga i prodžiti nakon planiranog završetka u septembru iduće godine.

“Tržišta su očekivala da bi Draghi mogao signalizovati produženje programa kvantitativnog ublažavanja nakon septembra iduće godine, nali on je otišao tako daleko da je čak signalizovao spremnost spuštanja kamatne stope na depozite banaka dublje u negativno područje”, komentarisao je trgovac u jednoj japanskoj brokerskoj firmi.

Mogućnost daljeg labavljenja monetarne politike pritišće evropsku valutu. Analitičari Goldman Sachsa smatraju da je potencijal za daljnje slabljenje evra vrlo značajan, pa procjenjuju da bi se njegov tečaj mogao vratiti na najniže nivoe u 12 godina od oko 1,05 dolara, na koliko se spustio u martu, ako ECB odluči dodatno ublažiti monetarnu politiku.

Analitičari Commerzbanke smatraju, pak, da će svaki uspon dolara vjerojatno dodatno pritisnuti američku scentralnu banku Fed da odgodi povećanje kamatnih stopa u SAD-u.

“Daljnja aprecijacija dolara trebala bi Fed dodatno odvratiti od podizanja kamata. Štoviše, tržišni sudionici više ne očekuju da će Fed u dogledno vrijeme značajnije podići kamate”, kazao je analitičar u Commerzbanki Ulrich Leuchtmann.

Osim evra, prema dolaru je prošle sedmice znatno oslabio i švajcarski franak jer se spekuliše da će švajcarska centralna banka morati povećati negativne kamatne stope na depozite ako ECB dodatno olabavi monetarnu politiku.

agnecije

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here