Ostavljena beba iz Dervente nije vraćena majci, staratelj tajna

0
429

Nakon šest dana provedenih na Pedijatriji dobojske bolnice “Sveti apostol Luka”, dvomjesečni dječak iz Dervente, kojeg je majka V.N. (23) u rano jutro u nosiljki za bebe ostavila u prolazu zgrade u Ulici srpske vojske u tom gradu, juče je u pratnji staratelja napustio ovu zdravstvenu ustanovu.

To nam je potvrđeno u bolnici u kojoj su se ljekari i medicinske sestre od 24. januara brinuli o bebi.

Maja Popović, direktorica derventskog Centra za socijalni rad, pravdajući se zaštitom interesa djeteta i tajnosti podataka nije nam otkrila ko će se ubuduće brinuti o muškoj bebi koju je V.N. rodila 29. novembra lani.

“Sve je odrađeno u najboljem interesu djeteta, ipak radi se o maloljetnom licu i neke informacije moraju biti pod tajnosti, ali uglavnom to je sve riješeno što se tiče nas. Ostali organi vode postupke. Šta će se dalje dešavati u odnosu na majku, to nije naš domen, dijete je zbrinuto”, kazala je Popovićeva.

Ona je dodala da beba nije vraćena majci, ali da je zajedno sa starijim, dvogodišnjim bratom.

Na naše pitanje da li je starateljstvo dodijeljeno baki V.N., kao što se ranije navodilo iz nekih izvora, odgovor nismo dobili zbog specifičnosti slučaja.

“Ipak smo mi organ starateljstva i moramo poštovati tajnost podataka. Ne bi bilo baš dobro da se o tome detaljnije govori. Stručni tim je donio odluku, sve je riješeno. Beba je zbrinuta, braća su zajedno, što je takođe u visokom stepenu interesa djece, tako da mi to sada samo nadziremo”, poručila je Popovićeva.

Da li je postporođajna depresija majku navela da ostavi bebu u gluvo doba noći na milost i nemilost stanarima zgrade u čijem prolazu je ležao treba da kaže struka, poručuju iz derventskog Centra za socijalni rad, u kojem ističu da je majka korisnik prava na metrinski dodatak, a ne njihov stalni korisnik socijalne pomoći.

“Ostale struke treba da se izjasne, treba vremena, to je živa materija, tu su u pitanju ljudski životi i zdravstveni možda aspekti, tako da je prerano još bilo šta da se o tome govori”, rekla je Popovićeva za “Nezavisne”.

Dječak težak oko 3,5 kilograma, ušuškan u nosiljku za bebe i pokriven dekicama plačem je u pomoć dozvao Mirjanu Jevtić, koja je došla da čisti kafić u neposrednoj blizini mjesta gdje ga je majka ostavila. Potom je pozvana policija, koja je izašla na teren.

S obzirom na to da je postupak njegove majke dobojsko Okružno javno tužilaštvo okarakterisalo kao krivično djelo napuštanje djeteta, njoj prijeti novčana kazna ili zatvorska kazna do tri godine.

/Nezavisne/

PODIJELI