Oštre reakcije zbog poziva Denisa Zvizdića na Samit u Berlinu

0
364
Nelogično je da u Berlinu bude predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, a ne predsjedavajući Predsjedištva BiH, Milorad Dodik, ovo i danas ponavlja Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, koji iz Berlina poručuje da mu je jako čudan spisak zvanica i da ne zna po kom osnovu su organizatori pravili spiskove i birali ko će da bude pozvan na Samit o Zapadnom Balkanu.

Na pitanje novinara da prokomentariše pritužbe o spisku zvanica, portparol njemačke Vlade je samo rekla da je BiH pozvana na Samit po utvrđenoj proceduri. Predsjedniku Srbije je sve to jako čudno.

“Iz BiH je pozvan Denis Zvizdić, a nije pozvan Milorad Dodik, koji je dobio najveći broj glasova građana BiH na proteklim izborima. Predsjedavajući Predsjedništva BiH ima legitimet da bude u Berlinu. Osim toga, pozvani su slovenački i hrvatski premijeri ali ne i premijeri Rumunije, Mađarske i Bugarske. Tim izborom, jasno je da će Srbija biti jedina koja će govoriti protiv nezavisnosti Kosova”, kaže Vučić.

Stižu reakcije iz Republike Srpske. Apsurdno je, poručuje predsjednik Željka Cvijanović, da situaciju u BiH ne objašnjava predsjedavajući Predsjedništva, koja je jedina konstituisana institucija na zajedničkom nivou, nego Denis Zvizdić koji rukovodi tijelom u tehničkom mandatu. Jasno je, kaže, i gdje je BiH na evropskom putu.

“Očito da niko ni Bosnu i Hercegovinu ne tretira kao ozbiljnu državu, jer da tretira kao ozbiljnu državu onda bi svakako učesnici tamo bilo jedino tijelo, jedina institucija konstituisana na nivou BiH, a to je Predsjedništvo BiH. Dakle, neko ko je odlazeći dobija priliku da učestvuje tamo, ali mene to ne iznenađuje”, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Slično misli i šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Nenad Stevandić poručuje da je potpuni apsurd da neko ko radi u tehničkom mandatu može da bude važniji od predsjedavajućeg Predsjedništva.

“Nije Milorad Dodik čovjek bez legitimiteta, nego sa mnogo većim legitimitetom nego što je to Denis Zvizdić, kako sa onim funkcionalnim jer je predsjedavajući Predsjedništva, tako i sa najvećim brojem glasova što je ikada iko iz čitave BiH osvojio. Nećemo popustiti u političkim principima koji nas determinišu kao subjekt koji sam o sebi odlučuje, a ne da u njegovo ime odlučuje Denis Zvizdić”, rekao je Stevandić.

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Srbije. Ivica Dačić kaže da su s namjerom birani podobni predstavnici pojedinih zemalja.

“Savjet Evrope je suspendovao BiH dok ne izabere nove organe vlasti, a ovdje Zvizdić učestvuje kao čiji predstavnik – praktično kao predstavnik Bošnjaka. Dodik nije poznat iako je  legalni predsjedavajući Predsjedništva. Opet, ako pogledate ko je pozvan iz Beograda i Prištine, pozvani su i predsjendici i premijeri, zašto? Pa da bi učestvovao i Haradinaj”, ističe Dačić.

Analitičari tvrde da se na ovaj način pokušava stvoriti slika da su svi u BiH saglasni sa njenim ulaskom u NATO, iako je Republika Srpska jasno odbacila MAP.

“Denis Zvizdić se hvali po ovdašnjim medijima da će u Berlinu reći punu istinu o BiH, kao da ide da se tužaka nekakvoj tetki, babi ili strini. Upravo iz tog razloga što je na čelu Predsjedništva BiH, odnosno predsjedavajući trenutno Milorad Dodik, čija je nova politika odnedavno potpuno protivljenje NATO paktu. Na ovaj način se i Njemačkoj i evropskoj i svjetskoj javnosti pokušava proturiti priča kako je ulazak BiH u NATO gotova stvar, a na sreću to uopšte nije tako”, rekao je Danijel Simić, analitičar.

Zvizdić je, nedavno, poručio da će u Berlinu insistirati na teritorijalnom integritetu BiH. U isto vrijeme, predsjednik samoproglašenog Kosova, Hašim Tači, je rekao da će u glavnom gradu Njemačke tražiti da BiH prizna Kosovo.

atv

PODIJELI