Rusija će se uplitati u američke izbore do 2050. godine

0
393
Rusija će se i u budućim decenijama uplitati u američke izbore, predvidio je američki državni sekretar Majk Pompeo, najavivši da će Vašington spriječiti te pokušaje Moskve.

Pošto je američka diplomatija više puta kritikovala rusko uplitanje u predsjedničke izbore 2016., nakon kojih je Donald Tramp došao na vlast, Majk Pompeo je rekao da nezakonitu djelatnost Rusije očekuje i u 2020.

“Očito je da su bili prijetnja na našim izborima 1974. i da su se umiješali 1980-ih. I možemo očekivati da će s tim nastaviti do 2050.” rekao je na forumu koji je organizirao časopis “The Hill”.

Izborni štab Donalda Trampa bio je optužen za tajno dogovaranje s Moskvom 2016., što su Rusija i američki predsjednik zanijekali. Nakon 22 mjeseca istrage, posebni državni tužilac Robert Miler zaključio je da dosluha nije bilo.

Pompeo se osvrnuo i na trgovinske razgovore između SAD i Kine izjavivši kako im neće naškoditi okončanje izuzeća od naftnih sankcija protiv Irana.

On je upozorio zemlje i kompanije da bi kršenje američkih sankcija uvozom iranske nafte nakon srijede, kada završavaju izuzeća za osam uvoznika, bilo skupa greška.

Kina, Indija i Turska su među najvećim uvoznicima iranske nafte koji su dobili izuzeća od američkih sankcija kako bi im se omogućilo da nađu alternativne dobavljače.

“Imali smo puno razgovora s Kinom o tom pitanju. Uvjeren sam da će se trgovinski razgovori nastaviti i da će ići prirodnim tokom”, kazao je on forumu.

abaz

PODIJELI