OTEŽAN I USPOREN SAOBRAĆAJ

0
700

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija otežano i usporeno, posebno na putevima u višim predjelima i preko planinskih prevoja, jer na kolovozima mjestimično ima zaostalog snijega i leda.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske izdvajaju putne pravce Vlasenica – Han Pijesak preko prevoja Han Pogled, Foča – Gacko preko prevoja Čemerno, Sarajevo – Rogatica preko Romanije, Sarajevo – Pale, Mrkonjić Grad – Miliništa, Tisovac – Kneževo – Ugar, Šipovo – Novo Selo i Kola – Stričići – Čađavica.

Snijega i leda na kolovozima ima i na putevima Bosanski Petrovac – Drvar /Oštrelj/, Ključ – Bosanski Petrovac /Lanište/, Kupres – Livno, Livno – Glamoč -Mlinište i Posušje – Jablanica.

Zbog niske jutarnje temperature, poledice ima i na dionicama u nižim predjelima, posebno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Dežurne ekipe preduzeća za čišćenje puteva su na terenu i čiste i posipaju sve dionice gdje je to neophodno, navode iz AMS i apeluju na vozače da budu oprezni i da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

Na putevima na kojima se izvode radovi, privremena signalizacija reguliše saobraćaj i njeno poštovanje je obavezno.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice – Laktaši u Laktašima, saobraćaj se preusmjerava obilaznim putevima u neposrednoj blizini.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto-put, iz pravca Gradiške na petlju Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke vozila se kod Hotela “Ćubić” preusmjeravaju na auto-put, iz pravca Prnjavora na petlju Drugovići, a iz pravca Srpca na petlju Laktaši.

Iz AMS Republike Srpske preporučuju vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put “Deveti januar” i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Zbog radova u tunelu Brčigovo na dionici magistralnog puta Sastavci – Ustiprača izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Na dionicama puteva međuentitetska linija Hrgovi – Donji Blaževac – Lončari – međuentitetska linija Lepnica i međuentitetska linija Stanić Rijeka – Doboj – međuentitetska linija Karuše kreće se prevoz vangabaritnog tereta pa vozačima iz AMS skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog odrona saobraćaj je obustavljen na regionalnom putu Mrakovica – Podgradci – Gradiška.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik – Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom trakom, a svim učesnicima u saobraćaju preporučuje se da koriste alternativne pravce.

Na regionalnom putu Površnice – Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare – Priboj – Banj Brdo.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Obodnik.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš – Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima od 7.00 do 17.00 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Ukrina – Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i drugog mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog klizišta jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se zbog klizišta odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog klizišta, na lokalnom putu Svodna – Brezici, na području opštine Novi Grad saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na području FBiH zbog radova obustavljen je saobraćaj u tunelu “Jasen” na putu Prozor – Jablanica.

Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila teža od 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na pravcima Vitez – Travnik, Stupari – Živinice, Živinice – Banovići, Drvar – Bosansko Grahovo, Gromiljak – Blažuj i Šuica – Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Granični prelaz Metaljka otvoren je u vremenu od 7.00 do 19.00 časova.

Od ponoći građani BiH mogu prelaziti u Srbiju bez pi-si-ar /PCR/ testa.

Za ulazak u Crnu Goru iz BiH nije potreban PCR test.

Otvoreni su granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri zemlje.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan PCR test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

/SRNA/

PODIJELI