Otišao je u penziju u 95. godini života i ostavio recept za dug život!

0
1245

Stogodišnji deka Elsvort Vorhem jedan je od rijetkih koji se može pohvaliti svojom dugovječnošću, a jedini je u svijetu koji je u 95. godini života napustio radni odnos i postao doktor u penziji. U životu je prošao sve i svašta, a najviše se može pohvaliti učestvovanjem u Drugom svjetskom ratu, gdje je kao ljekar pomagao ranjenima.

Svoj ljekarski poziv je gledao kao nešto sveto, a zahvaljujući tome oduvijek je imao gard prema štetnim namirnicama i lošim životnim navikama. Kao hirurg, bezbroj puta je vidio kako su srce, krvni sudovi i pluća uništeni zbog pušenja, alkohola, hrane i premalo kretanja.

Pošto je meso oduvijek smatrao hranom bogatom važnim namirnicama, ipak se odlučio da se i sam uvjeri u to. Sprovodeći studiju, došao je do zaključka da proteini životinjske masti povećavaju nivo holesterola, pa se zato opredijelio za vegansku ishranu.

Svakog jutra se budi u 5 ujutro, a dnevno prosječno spava 9 sati. Već 60 godina živi ovakvim životom i ne žali se, a dodaje i da dnevno jede dva puta, gde za doručak konzumira žitarice cijelog zrna sa bademovim mlijekom.

Ostatak dana provodi sa porodicom i brine se o svojoj bašti. Zahvaljujući ovom tempu, do 74. godine je radio u bolnici, odlično obavljajući operacije, a mimo zakona je do svoje 95. godine predavao na poznatom univerzitetu i bio mentor mlađim ljekarima.

I dan-danas sve radi sam, bez tuđe pomoći, penje se uz stepenice bez poteškoća, a štap ni ne koristi. Davne 1948. godine oženio se 14 godina mlađom medicinskom sestrom Barbarom sa kojom je danas u srećnom braku.

“Kada sam jednom izašla sa njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili”, priznaje Barbara, koja je imala 21. godinu kada je upoznala Elsvorta. Iz braka dugog 60. godina imaju petoro djece – četiri sina i jednu ćerku, kao i osmoro unučića.

 

zena

 

Doktor Elsvort Vorhem vjeruje da je tajna dugovječnosti u pravilnoj ishrani i aktivnom životu.

“Ako imate holesterol blizu donje granice, male su šanse da doživite srčani udar. Ja se uopšte ne bih ni uznemirio kada bih osjetio bol u grudima, znao bih da nije ništa”, kaže Elsvort. /srbija-danas/

PODIJELI