Otkriveno „ledeno kraljevstvo“ ispod Antarktika

0
477

Ogromnu „izgubljenu“ ledenu pećinu na tri sprata, džinovskim holom, 200 metara hodnika, nekoliko jezera i rekom, otkrili su polarni istraživači na Južnom polu.

Misteriozna pećina pronađena je na ostrvu Galindez, gde su istraživači ukrajinske Antarktičke ekspedicije (UAE) postavili svoje sedište.

Istraživači su znali za jedan od ulaza na suprotnoj strani ostrva od one na kojoj se obalska stanica nalazi. Pre nekoliko godina, međutim, ulaz je blokiran kada se obližnji glečer pomerio.

Tim bez prestanka od tada traži drugi ulaz, a sada ga je i pronašao kod stare britanske baze, ali kada su članovi ekspedicije ušli na njega otkrili su da je pećina u stvari tri puta veća nego što se ranije smatralo.

Na donjem spratu veličanstvene pećine, tim je pronašao zaleđeno jezero i ogroman hol, koji je visok 12 metara, širok osam i dugačak 30 metara.

Širom sva tri sprata pećine postoji oko 200 metara manjih hodnika, a tim je otkrio i ledenu reku, kao i ptičje pero u bloku leda 20 metara ispod površine. Pero je poslato na dalja ispitivanja u Ukrajinu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here