Otkriveno spomen obilježje u Prnjavoru

0
1817

U Parku narodnih heroja u Svetosavkoj ulici u Prnjavoru, danas je otkriveno Spomen obilježje za 71 poginulog borca VRS  i civila u odbrambeno-otadžbinskom ratu .

U spomen kompleksu kojim dominira bista borca sa uzdignutom krunom, postavljene su i ploče sa imenima i likovima stradalih boraca. Pozivajući da se još dugo sjećamo prnjavorskih junaka, uz zahvalnost opštini što je spomen obilježje napravljeno, predsjednik Boračke organizacije Prnjavor, Vlado Živković istakao je da su borci MZ Prnjavor učestvovali u mnogim ratnim jedinicama, prije svega Prnjavorskoj brigadi, 27.motorizovanoj birgadi, jedinicima specijalne policije, bataljonu “Vukovi sa Vučijaka”, inžinjerijskim i drugim jedinicama 1. Krajiškog korupsa. “Prnjavorčani su vojevali najteže bitke, od osloboženja Dervente i Broda, preko junačkog proboja koridora, do krvavog Ozrena, Brčkog, Doboja, Teslića, Bratunca i Novog Grada”, rekao je Živković. On je istakao da sa ponosom može reći, da ni pedalj RS nisu dali neprijatelju.

20140628_082533_Richtone(HDR)

 

 

 

 

Načelnik opštine Prnjavor, Siniša Gatarić u svom obraćanu nakon otkrivanja spomen obilježja istakao je dva razloga zbog kojih je to urađeno. “Prvi je svakako dužno poštovanje prema najvećoj žrtvi koju čovjek u hrišćanstvu može dati, a drugi je ništa manje važen – borba i otimanje od zaborava”, rekao je Gatarić. On kaže da živimo u teškom vremenu, kada razne sile koriste vrijeme i medije da veoma lako i brzo od žrtve naprave zločinca. ” Danas je Vidovdan, dan na koji smo se borili od cara Lazara, Sarajevskog atentata, do otadžbinskog rata, imali smo brojne žrtve i imena tih junaka ne smiju da budu zaboravljena”, kaže Gatarić. On je napomenuo da Prnjavor ima nešto što malo koja sredina posjeduje, Spomen crkvu na Vučijaku, gdje su uklesana sva imena junaka koji su dali svoje živote za odbranu Prnjavora i stvaranje Republike Srpske. Odajući poštovanje porodicama poginulih, on je rekao da je svjestan da je njihov bol najveći, ali da svoj posao doživljava kao obavezu da im pomogne i tako zajedno prebrodimo sve probleme sa kojim živimo.

20140628_083123_Richtone(HDR)Nakon otkrivanja spomenika ,porodice poginulih boraca su položili cvijeće, a nakon toga i delegacije Boračke organizacije, Udruženja poginulih i nestalih, RVI, opštine i drugih.

Spomenik je uz sasluženje više sveštenika SPC osveštao Duško Drinić, paroh prnjavorski./R.P./

20140628_082525_Richtone(HDR)

 

PODIJELI