Otvoren Teatar fest “Petar Kočić”

0
367

U Narodnom pozorištu Republike Srpske sinoć je otvoren dvadeset prvi Teatar fest „Petar Kočić“.

Povodom otvaranja prisutnima se obratio Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta RS, koji je osim dobrodošlice iskoristio priliku da zahvali glumici Miljki Brđanin i scenografkinji Dragani Purković Macan na nagradama koje su im dodijeljene na nedavno završenom Sterijinom pozorju.

“Teatar fest je izrastao u kulturno-kulturološku manifestaciju od regionalnog značaja i sigurno je, nakon Sterijinog pozorja, druga pozorišna manifestacija koju moramo poštovati. Ove godine imamo jednu od najozbiljnijih selekcija na koju smo takođe ponosni”, istakao je Novaković.

Novaković nije zaboravio da napomene da ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske krasi neizmjeran entuzijazam, te najavio premijeru predstave Karolina Nojber, autora Nebojše Romčevića, a u režiji Kokana Mladenovića kojom je otvoren ovogodišnji Teatar fest.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, je istakao da je Tetar fest događaj u gradu na Vrbasu koji se s nestrpljenjem očekuje.

“Moram istaknuti da su u jednom istraživanju publike koje je nedavno rađeno u pripremi strategije kulture Banjaluke programske aktivnosti Narodnog pozorišta Republike Srpske ocijenjene kao najkvalitetnije”, dodao je Radojičić te čestitao upravi i ansamblu Pozorišta na takvom uspjehu.

Festival je službeno proglasila otvorenim predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je pozdravila prisutne ljubitelje umjetnosti i pozorišta i naglasila da je Teatar fest pozorišni događaj koji pokazuje da je u pitanju tradicija i da je riječ o nečemu u šta je uloženo mnogo truda,napora, energije i volje.

“Činjenica da nas Teatar fest mobiliše, da okuplja veliki broj ljudi i da svakako pruža zadovoljstvo svima koji uživaju u pozorištu govori sama za sebe” izjavila je Cvijanovićeva.

Takođe je istakla da treba zahvaliti svim umjetnicima, glumcima i stvaraocima i kulturnim na svom doprinosu koji su dali tokom svih ovih godina, od kojih su neke bile izuzetno teške.

Takmičarski program ovogodišnjeg Teatar festa čini šest predstava, a posljednje večeri će biti odigrana predstava u čast nagrađenih. Pored toga, gledaoci će moći uživati i u Drugom festivalu monodrame mladog glumca, koji će nesumnjivo privući veliku pažnju. Prateći program Festivala čine i promocije knjiga i časopisa kao i Stručno-naučni skup koji se ove godine bavi temom Kakva je budućnost teatra? – Festivali u kulturi.

(Nezavisne)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here