Češkoj hitno trebaju radnici

0
825

Češki radnici polako pobjeđuju u ratu protiv niskih plata, piše Bloomberg.

Ova evropska zemlja, čiji BDP iz godine u godinu raste, muku muči sa nedostatkom radne snage. Od 10.6 miliona stanovnika nezaposlenih je tek 2,2 odsto, pa se novi radnici mame velikim bonusima i sve većim platama, a predsjednik nacionalne sindikalne organizacije radnika u Češkoj Josef Stredula smatra kako će se rast plata nastaviti i u godinama koje slijede.

– U razdoblju od tri, četiri godine, plate će rasti po realnoj stopi tri do pet posto godišnje – rekao je Stredula.

Prosječna plata Čeha rasla je i posljednjih godina, ali ne po toliko visokoj stopi. Tek u zadnjem kvartalu prošle godine ostvaren je rast od nominalnih osam posto, odnosno 5,3 posto kada se uračuna inflacija. Tako prosječne plate u bivšoj komunističkoj zemlji iznose 31,646 kruna bruto iznosa. Češka je po visini plate prestigla Portugal i Grčku, a opasno se približila i Španiji.

Zbog nedostatka radne snage, početkom ove godine u Pragu je saobraćalo znatno manje tramvaja i autobusa, putnici su kasnili, a čitava javnost je zahtjevala povišice za vozače, kao što u Brnu nude bonus u vrijednosti tri mjesečne plate. Radnici Škode su organizovali proteste da bi im se plate uskladile sa ostatkom Volkswagena, a to su i dobili prije mjesec dana kada su im povećane plate za 20 posto, a dobili su i bonuse kao i plaćene prekovremene sate.

Ali, radnika jednostavno nema. Iako je po broju nezaposlenih Češka bolja od Njemačke, nikako nije bolja po visini plate koja je među najnižima u Evropi i ne prati tržište.

– Da li bi ste radili isti posao kao susjed u Njemačkoj, a za to bili plaćeni tri puta manje, pita se Stredula.

Premijer Andrej Babiš obećao je da će povećati plate zdravstvenim radnicima, učiteljima, ali i penzije penzionerima. Krajem prošle godine svi državni službenici dobili su povišice od 10 posto.

Češka inače, zahvaljujući dobrim reakcijama centralne banke koja je smanjila vrednost domaće valute kako bi sačuvala izvoz, ima najstabilniju evropsku ekonomiju u 2017. godini. U Češkoj jednostavno ima previše posla, pogotovo u automobilskoj industriji, a nedovoljno stanovnika pa ih vrbuju po čitavoj Evropi.

 

(blic.rs)

PODIJELI