Ovo je osam simptoma da patite od depresije

0
296

Nedovoljno sna, otežano donošenje odluka i izbjegavanje prijatelja uobičajeni su znakovi sloma živaca.

Ovo su simptomi koji ukazuju da ste upali u depresiju.

Maštate o odlasku

Svi imamo prirodno određeni stepen emocionalne elastičnosti koji nam pomaže da preživimo traumatične periode, poteškoće i depresiju. Maštanje o bijegu i odlasku iz trenutne životne situacije dio su tog urođenog odbrambenog mehanizma. Limbički sastav u mozgu prepoznaje da trenutna situacija predstavlja prijetnju vašem zdravlju pa vam šalje poruku da iz nje pobjegnete.

Prefrontalni korteks mozga na te instinktivne impulse uzvraća logikom i mislima kao što su “moram da izdržim, mogu ja to da prebrodim, moram više da se trudim” i slično. Međutim, ako kao jedino rješenje vidite “bijeg” ili “pomirenje sa tugom”, znači da ste upali u crno-bijelu šemu razmišljanja, što je klasičan znak depresije, piše Stil.

Nikada se ne opuštate

Nelagodnost ima kumulativni učinak pa je stoga jako važno da svaki dan odvojite malo vremena za opuštanje i “isključivanje” od briga. Nažalost, kad je neko duboko obuzet depresijom, teško mu je da prihvati da već samo mirno sjedjenje i pravilno disanje mogu da donesu neku promjenu.

Teško donosite odluke

Teško donošenje čak i nevažnih, malih odluka, poput toga koje ćete žitarice jesti za doručak, može biti jedan od najranijih upozoravajućih znakova da sa vašim mentalnim zdravljem nešto nije u redu. Iza toga se često krije strah od greške, a on upućuje na stalnu sumnju u sebe i svoje sposobnosti.

Izbjegavate društvo

Kad se čovjek osjeća pretrpan poslom ili emocijama, logično je da ima instinktivnu potrebu da se izoluje jer mozak nastoji da izbjegne svaku dalju stimulaciju ili napor. Međutim, u tome i jeste problem jer nedostatak podrške okoline pogoršava stanje nelagodnost i depresiju i podstiče osjećaj usamljenosti i negativnu perspektivu.

Ne možete da spavate

Poremećaji sna klasičan su simptom depresije. Tijelo luči hormone stresa tokom spavanja, što znači da, ako ne spavate, ne reguliše svakodnevno nivo stresa, nego je akumuliše, a zabrinutost zbog nespavanja stvara i dodatnu dozu nelagodnosti.

Imate napade panike

Kad se nelagodnost ne liječi, može da izazove napade panike. Nakon prvog takvog napada javlja se zabrinutost da bi mogao da se javi i sljedeći, a ta zabrinutost je zapravo opasnija za mentalno zdravlje od napada.

Sabotirate sami sebe

Svjesni ste da je šećer štetan i da previše alkohola povećava rizik za depresiju, ali ipak pijete i jedete slatkiše bez prestanka. Takvo namjerno nanošenje štete samom sebi ponekad je zapravo nesvjesni poziv u pomoć, kao da mislite “ako se zaista razbolim, neko će to morati da primijeti i prisiliće me da se odmorim”.

Gubitak samopouzdanja

“Naporan rad” i “trud” možda su standardi koje ste usvojili još u djetinjstvu i dosad su vam u životu donosili samo pohvale i pozitivne reakcije, ali trenutno ste u situaciji da vam ništa ne uspijeva ma koliko se trudili. Možda negdje u sebi znate da to nije vaša krivica, ali osjećate se kao da ste zakazali i stidite se zbog toga pred drugima. A možda se pitate i ko ste uopšte sada kada više niste “sposobni” i “uspješni” kao prije?, piše Stil.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here