Najstariji svetionik na svijetu koji je i dalje u upotrebi

0
343

Najstariji svetionik koji je i dalje u upotrebi na svijetu nominovan je za prestižnu nagradu kao najbolji turistički projekat.

Svetionik Huk star je čak 800 godina, a nalazi se na poluostrvu Huk u Veksfordu u Irskoj. Svetonik je i dalje u funkciji, ali na malo drugačiji način.

Naime, posjetioci imaju priliku da iskuse razne tematske događaje u njemu. U posljednjih nekoliko godina svetionik je bio dom hrane, pa su tako posjetioci išli na organizovane ture ujutru i uveče gdje su imali prilike da isprobavaju lokalne specijalitete.

Do vrha ima 115 stepenika, a na vrhu bi se turisti susreli i sa hologramom koji oslikava monaha iz 5. vijeka Svetog Dubhana.

Prema legendi, on je izgradio manastir na poluostrvu gdje su monasi upalili prvu vatru kako bi upozorili mornare na opasne stijene.

Svetionik Huk je izgrađen u 13. vijeku od strane moćnog viteza Vilijama Maršala kako bi navodio njegove brodove u luku Ros.

Zato je svetionik Huk i nominovan za najbolji turistički projekat jer je osim bogate istorije pretvoren u prostor u kom turisti mogu da iskuse tradiciju Irske u potpunosti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here