Ovo ne bi smjeli jesti ujutru: Tri najnezdravija doručka

0
206
Doručak je najbitniji obrok u doku dana za vaš organizam. Ako želite da dan započnete tako što ćete svom tijelu pružiti dobru energiju izbjegavajte ove tri vrste doručka.

Voćni sokovi i jogurti 

Iako na njima piše da su 100%  prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak će vam trenutno dati energiju, ali će vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrijednost.

Konzumirajte sok od pravog voća koje sadrži vlakna potrebna za regulaciju probave i obogatite ga kašičicom žitarica. Isto vrijedi i za voćne jogurte, pa odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hljeba i marmelade.

Peciva

Peciva, krofne i ukusni kroasani od tijesta koje kupujemo u pekari su vrlo ukusni i zasitiće vas, ali ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato tijesto je masno, teško se vari i siromašno nutritivnim vrijednostima koja su vašem organizmu preko potrebne za normalan rad. Ako ujutro volite da pojedete pecivo, odaberite ono od cijelih žitarica i premažite ga mliječnim namazom ili maslacem i marmeladom.

“Zidarski” doručak

Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja, bijelog hljeba ili masne salame začinjene majonezom i sličnim namazima. Osim ako ne radite težak fizički posao, ovakav doručak vašem tijelu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.

Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Ako volite ujutro da pojedete jaje, najbolje bi bilo da ga skuvate i kombinujete uz krišku prepečenog hljeba i čaj.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here