Ozdravili ste od gripa, ali ste i dalje opasni – evo kako i koga sve možete da zarazite

0
415

Ovo je jedna od najgorih sezona gripa u proteklih par godina. Ukoliko ste jedna od hiljade osoba koja se ove sezone bori sa gripom, ovo je za vas.

Proteklih nekoliko dana ste proveli u kući, gledajući TV, boreći se sa groznicom, ispobavajući nove, narodne lekove, a sve to izbacujući iz sebe zbunjujuću količinu šlajma. Kada ponovo počnete da se osećate kao čovek, osetićete pritisak da morate da se vratite na posao.

Ali, kada je pravo vreme da se vratite na posao? Mnogo ljudi se vraća pre nego što preboli sve simptome i tako rizikuje da zarazi svoje kolege.

Neprijatni siptomi tokom prehlade i gripa su zapravo prirodna reakcija iminiteta dok se bori sa virusima. Na primer, temperatura. Telo povišava telesnu temperaturu jer virus gripa ne može da raste na visokim temperaturama, a neke imune ćelije rade i bolje od toga.Sva ta gnjecava sluz koju iskašljavate hvata viruse pre nego što zaraze ostale ćelije, jer čitav vaš organizam ratuje sa virusima. Imune ćelije traže i uništavaju ćelije koje su zaražene virusom.

via GIPHY

Kako je vaš virus nadražen, vi počinjete da kašljete i kijate, a to je baš ono što grip želi od vas. To je zato što se grip širi od osobe do osobe preko kapljica koje bolesna osoba iskijavava, iskašljuje i udiše. Kada kašljete, sitne kapi lete od vaših usta i mogu preći 6 metara, brzinom od 25 do 50 metara u sekundi. Ponekad mogu i da čekaju satima pre nego što pronađu osobu za koju će da se zalepe.

Ako neko udahne ove čestice, postaje zaražen. Grip se čak može prenositi dodirom površine koja je zaražena gripom, tako što dodirnete površinu pa primaknete ruke ustima ili licu. Zato je jako važno da perete ruke kada ste bolesni. Ali, najbolji način da se spasete od gripa je da ostanete kod kuće, ako to možete.

Pixabay

Pa, koliko dugo, zapravo, možete biti zaraženi (zarazni) gripom?

Američki “Centar za kontrolu i pevenciju bolesti” kaže da počinjete da budete zarazni dan pre nego što počnete da se osećate bolesno, i da to može da traje do nedelju dana kasnije. Deca i stariji koji imaju slabije imune sisteme mogu biti zarazni čak i više od toga.

Naučna emisija “NPR's Skunk Bear” je snimila video o tome kako izgleda unutrašnjost tela dok se bori sa gripom i kada treba da se vratite na posao posle gripa.

Možda vam saveti ove naučne emisije budu korisni, u svakom slučaju nije loša ideja produžiti bolovanje na još nedelju dana kada vas grip prođe.

(Telegraf.rs / npr.org)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here