Pad prodaje vozila u EU diže cijene polovnjaka

0
336

Potražnja za polovnim automobilima u Republici Srpskoj mnogo je veća nego ponuda, jer je, prema tvrdnjama vlasnika auto-salona, sve teže uvesti kvalitetno polovno vozilo sa inostranog tržišta.

Velika zainteresovanost građana za kupovinu novijih polovnih automobila utiče i na rast cijena četvorotočkaša.

Vlasnik auto-salona “Bolid auto” iz Doboja Cvjetko Bjeličić kazao je za “Glas Srpske” da im sve veći problem predstavlja nabavka vozila iz inostranstva.

– Na tržištu Evropske unije opala je prodaja automobila, ali je i smanjena proizvodnja novih vozila. Ovo se i te kako odrazilo na tržište polovnih automobila, koji su znatno poskupjeli na Zapadu, što se odrazilo i na cijene na domaćem tržištu – kazao je Bjeličić.

Dodao je da ako se nastavi ovakav trend, očekuje ponovni skok cijena novijih polovnih automobila u Srpskoj i BiH, čija je nabavna cijena skočila za oko 30 odsto u odnosu na period prije pandemije virusa korona.

– Kod nas se ovo još ne primjećuje, jer dosta auto-salona ima zalihe vozila iz prethodnog perioda. Mi imamo automobile koje smo uvezli prethodne dvije godine, a koji stoje na placu, zbog čega nastojimo da vratimo uloženi novac – pojasnio je Bjeličić dodavši da su cijene tih vozila iste kao i ranije, ali da su novijih svakako više.

Vlasnik auto-salona “Speed auto” iz Bijeljine Zoran Savić ističe da se smanjuje uvoz polovnih, jer je pala kupovina novih automobila u EU.

– Ove godine rastu nabavne cijene vozila pa smo i mi morali da povećamo cijene krajnjim kupcima. Veliki broj građana EU odustao je od kupovine novih automobila zbog ekonomskih posljedica pandemije i gubitka poslova te je oskudniji izbor polovnih vozila koje dovozimo kod nas – pojasnio je Savić dodavši da su cijene u njegovom salonu za sada skočile u prosjeku deset odsto. Kako tvrdi, kupaca ne manjka ako prodavac nudi kvalitetan automobil sa pristojnom cijenom.

– Kome treba vozilo on će ga i kupiti, nevezano za cijenu. Činjenica je da se naši sugrađani teže odlučuju za kupovinu automobila, jer su očekivali da će cijene nakon pandemije ostati iste, ako ne i niže – rekao je Savić.

Da automobil nije luksuz, nego potreba, potvrđuje i Banjalučanin Milan I., koji namjerava da kupi polovni automobil.

– Nažalost danas se bez automobila ništa ne može uraditi na vrijeme. Stari automobil nije siguran za mene i moju porodicu, a i zbog poslovnih obaveza odlučio sam se za nabavku novog vozila. Cijene su svakako više nego prethodnih godina, ali nemam drugog izbora nego da nađem dobro očuvan polovni automobil – kazao je ovaj Banjalučanin.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva četiri mjeseca ove godine na domaće tržište uvezeno je 16.019 automobila, od čega su 2.657 nova, a polovna 13.362. Vrijednost ovih vozila je 239,2 miliona KM, dok je za uvozne dažbine plaćeno 42,8 miliona KM.

Rentakar

Kada je riječ o iznajmljivanju vozila, Cvjetko Bjeličić iz Doboja je kazao da je veći broj zainteresovanih nego lani, ali da je problem što su Srpska i BiH nesigurno tržište za bavljenje ovim poslom.

– Mi koji se bavimo iznajmljivanjem vozila postali smo oprezni, jer je rizik veliki, a dobit mala. Često se dešava da nam ukradu ili unište vozila, a štetu u potpunosti nerijetko ne možemo da naplatimo od osiguranja – kazao je Bjeličić dodavši da uglavnom iznajmljuju strancima ili poznanicima.

/Glas Srpske/

PODIJELI