Prnjavor: Odobreno kreditno zaduženje od 5,5 miliona KM

0
270

Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine opštine /SO/ Prnjavor jednoglasno je odlučeno da se opština zaduži za 5.500.000 KM za kreditiranje obaveza i infrastrukturne projekte.

Predsjednik Skupštine opštine Mirko Bukvić rekao je novinarima da je načelnik opštine predložio kreditno zaduženje od 5.000.000 KM, a da je tokom “kvalitetne i konstruktivne odborničke diskusije dogovoreno da se okvir zaduženja poveća za još 500.000 KM”.

Predviđeno je da se kreditnim sredstvima izmiri šteta zbog sudske presude u iznosu od 1,2 miliona KM, po jedan milion KM će biti usmjeren na gradnju vodovoda u mjesnim zajednicama Štrpci i Potočani, iznos od 1,3 miliona KM za rekonstrukciju gradskih ulica Ilije Malića i Alekse Malića, po 250.000 KM za rekonstrukciju zgrade u kojoj je smješten Zavičajni muzej, isplatu duga Komunalnog preduzeća “Park” prema banjalučkom DEPOT-u, izradu projekta i početak radova na vodovodu Kremna, Popovići i Kulaši, i izradu projekata za vodosnabdijevanje mjesnih područja Donji Galjipovci, Babanovci, Čorle, Naseobina Lišnja, Mračaj – Otpočivaljka, Hrvaćani, Prosjek i Orašje – Novo Selo.

Načelnik opštine Darko Tomaš rekao je da je nastavak projekata vodosnabdijevanja mjesnih zajednica važno pitanje, čiji su plan rješenja podržali svi odbornici, a usvojeni su i prijedlozi aktuelne skupštinske većine za izradu projektne dokumentacije vodosnabdijevanja nekoliko mjesnih područja.

On je rekao da je tema današnje sjednice bila i kako riješiti problem iz ranijeg perioda nastao SDS-ovim raskidom ugovora sa izvođačem radova na projektu “Povelič” zbog čega je nanesena šteta opštini od 1,2 miliona KM, te da je rješenje pronađeno ovim kreditnim zaduženjem.

Na dnevnom redu vanredne sjednice našlo se i razrješenje Svjetlane Malić /SNSD/ dužnosti direktora Doma zdravlja Prnjavor. Za v.d. direktora ove zdravstvene ustanove imenovan je Bojan Subotić iz DNS-a.

Predsjednik SO obrazložio je ovu odluku istekom mandata Malićevoj 7. jula, u vrijeme skupštinske ljetne pauze.

“Od 1. jula počinje skupštinska pauza zato smo smatrali da je korektno da taj posao uradimo danas”, rekao je Bukvić.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Željko Simić kaže da je po ovom pitanju bilo dosta proceduralnih grešaka i da je prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti jer je za razrješenje i imenovanje direktora Doma zdravlja neophodna saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koja nije dobijena.

“Skupštinska većina niti je zatražila saglasnost od nadležnog ministarstva, niti ju je do početka sjednice dobila. Smatramo da je grubo prekršen zakon i druge procedure potrebne za ovu javnu ustanovu. Nismo sigurni kako će se na kraju sve završiti”, rekao je Simić.

Načelnik opštine Prnjavor rekao je da je poenta Malićeve smjene bila da se “namire” stranački apetiti obećani formiranjem nove skupštinske većine.

On je naglasio da će nepoštovanje zakonskih procedura nanijeti štetu opštini Prnjavor u narednih mjesec – dva kada se okončaju svi sudski procesi.

“Žao mi je što su danas i Dom zdravlja, kao instituciju koja je odlično funkcioniše posljednje četiri godine, uvukli u svoje političke igre. Ne spori niko imenovanje Bojana Subotića za vršioca dužnosti, ali to mora biti po zakonu i zato mi nije jasno zašto je on kao mlad i obrazovan čovjek dozvolio da se s njim neko igra”, rekao je Tomaš.

/SRNA/

PODIJELI