Naslovna RS/BiH RS “Pali” prvi poslodavci zbog isplata u kovertama

“Pali” prvi poslodavci zbog isplata u kovertama

0
473

Prema rezultatima sa terena, inspektori imaju pune ruke posla.

U 140 terenskih kontrola u septembru utvrđene su brojne nepravilnosti kod obračuna doprinosa na lična primanja i naloženo plaćanje dodatnih doprinosa sa kamatama u iznosu od 584.892 KM.

Dodatno, po osnovu poreza na lična primanja kontrolisalni poreski obveznici moraju uplatiti u Budžet RS 200.271 KM.

Podsjećamo, Poreska uprava Republike Srpske početkom septembra ove godine započela pojačane kontrole širom Republike Srpske sa ciljem otkrivanja onih poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u gotovom novcu, odnosno u koverti.

Prema riječima Nikole Salapure, portparola uprave primjetno je da se, i pored činjenice da je Vlada RS Zakonom o podsticajima u privredi RS omogućila povrat dijela doprinosa, određeni broj poreskih obveznika ne pridržava zakonskih propisa, te da isplaćuje dio plate u koverti, a radnika prijavljuje na minimalni iznos plate čime čini utaju poreza i doprinosa.

“S tim u vezi, poseban akcenat u ovim kontrolama je stavljen na one poreske obveznike koji prijavljuju radnike na minimalan iznos plate, ali se vrši i analiza odnosa dobiti određenog poreskog obveznika i broja prijavljenih radnika na minimalnu platu”, kazao je Salapura za CAPITAL.

PODIJELI
Free WordPress Themes, Free Android Games