Parastos za sve poginule u NATO agresiji na Srpsku

0
203

Istorijski događaj od republičkog značaja Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj biće obilježen danas u Istočnom Sarajevu parastosom za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Srpsku i polaganjem cvijeća.

Ovaj značajni datum će, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, biti obilježen uz poštivanje zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije prema kojem je zabranjeno okupljanje više od 50 lica na javnom mjestu.

U 11 časova u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži biće služen parastos za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Na mjesnon groblju Grlica u Istočnoj Ilidži u 11.30 časova biće položeno cvijeće na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu, dodaje se u saopštenju.

Obilježavanju će sutra prisustvovati delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju čini potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević i narodni poslanici Miroslav Vujičić, Aleksandar Glavaš, Ljubiša Krunić i Spomenko Stojanović, najavljeno je iz parlamenta.

Savjetnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milan Torbica rekao je danas da ukupan broj žrtava NATO bombardovanja u Republici Srpskoj nikada neće biti tačno utvrđen, jer stanovništvo i danas umire od malignih bolesti koje su posljedice korištenja NATO municije sa osiromašenim uranijumom.

U zločinačkom NATO bombardovanje Republike Srpske, koje je počelo 30. avgusta 1995. godine u 2.12 časova i trajalo do 14. septembra, stradalo je više od stotinu nedužnih civila.

Na položaje Vojske Republike Srpske, NATO avijacija bacila je ukupno 1 026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10 000 tona.

Vazdušne udare vršili su borbeni avioni osam država članica NATO-a: SAD, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Španije, Turske, Njemačke i Italije.

Povod za NATO agresiju bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine, za koju su optuženi Srbi iako je u izvještaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da “ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja”, što je potvrdio lično i Jasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Tadašnji komandant Unprofora general Majkl Rouz izjavio je nakon incidenta na Markalama da se ne može utvrditi odakle je granata ispaljena.

Ruski pukovnik, komandant ruskog mirotvoračkog bataljona u Sarajevu Andrej Demurenko, koji je učestvovao u istrazi, izjavio je da su Srbi “nepravedno bili optuženi samo da bi NATO imao povod za napad”.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koja je donesena u martu ove godine, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Taj datum odabran je u znak sjećanja na dan kada su u NATO bombardovanju ubijeni brat i sestra Radmila i Radenko Galinac iz naselja Grlica, u Vojkovićima. Brat i sestra Galinac bili su među prvim žrtvama NATO agresije – njih je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu u naselju Semizovac, kod Sarajeva, ubio pilot NATO avijacije.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Srne.

Srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here